Quick reads

1

Mechelen declaration for migration

Saskia Van Driel - VVSG
17 September 2018
In november 2017 was Mechelen gaststad voor de Globale Conferentie over Steden en Migratie. De conferentie wilde aan een positief migratieverhaal bouwen vanuit het perspectief van lokale en regionale overheden.

 

Mensen migreren veelal naar steden, waardoor lokale overheden belangrijke spelers zijn in menswaardige opvang van vluchtelingen, migratiebeheer en beleid.

‘Mechelen heeft een uitzonderlijke staat van dienst op het gebied van integratie van migranten. De stad heeft niet enkel beslist haar superdiversiteit te accepteren, met 138 nationaliteiten op een totaal van 86.000 mensen, maar ze omarmt ze ook als de nieuwe norm,’ aldus burgemeester Bart Somers. Mechelen maakt elke dag opnieuw werk van beleid dat mensen kansen geeft om hun toekomst uit te bouwen.

De voornaamste uitkomst van de conferentie is de Mechelendeclaratie, die de stem van burgemeesters en gouverneurs van regionale en lokale overheden over steden en migratie vastlegt. Het is een eerste aanzet tot VN-resolutie over migratie. De declaratie werd bekrachtigd door meer dan 140 vertegenwoordigers uit alle hoeken van de wereld. De Belgische regering heeft ze formeel ingediend bij Louise Arbour, speciale vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal voor Internationale Migratie van de Verenigde Naties. De declaratie is verschenen op de VN-website:  https://refugeesmigrants.un.org/general-contributions.

Migration Cities and municipalities