Handicap International gaat de 3D-tour op

Trang Dao
01 augustus 2016

Een doeltreffende humanitaire hulp heeft nood aan innovatie, stelt VN-secretaris-generaal Ban-Ki moon in zijn ‘Agenda for Humanity’. Ook voor het Belgische beleid is innovatie een speerpunt. Zo onderzoekt Handicap International of het mogelijk is 3D-technologie te gebruiken, onder meer voor de beenprotheses van de talrijke slachtoffers van natuurrampen en conflicten.

3D-printing maakt gebruik van een digitaal model om een materieel voorwerp laag na laag op te bouwen of te ‘printen’. CAD-CAM-technieken (computer-aided design et computer-aided manufacturing) werden weliswaar al geruime tijd ontwikkeld, maar ze worden nog maar zelden toegepast voor de productie van orthopedische hulpmiddelen. Hoe kan Handicap International daarop inspelen?

Scannen

‘Met de huidige techniek wordt aan de hand van een gipsafdruk van de stomp een “thermogevormde” stompkoker in polypropyleen vervaardigd. Een alternatief bestaat erin de stomp te scannen, de scan te corrigeren en te finaliseren en de “stompkoker” met 3D-technologie te printen’, zegt Paul Vermeulen, verantwoordelijke voor strategische innovatie bij Handicap International.

Handicap International voert momenteel een studie uit in drie landen (Togo, Madagaskar en Syrië) samen met de startup ProsFit, de producent van PROTEOR-protheses, en de universiteit van Strathclyde in Schotland. Op basis van deze studie wil de organisatie dit soort oplossingen meer en meer toepassen in de landen waar ze actief is. Verder zal ze ook werk maken van de digitale opvolging van elke prothese om de patiënten gedurende hun hele leven zo goed mogelijk van dienst te zijn. De patiëntengegevens worden anoniem opgeslagen waardoor de productiekwaliteit van de stompkokers permanent kan verbeterd worden.

We streven ernaar binnen 48 uur een kwalitatief goede prothese tegen een redelijke prijs te leveren aan iedereen die er een nodig heeft.

Paul Vermeulen

Productie in 48 uur

Handicap International wil op termijn voor alle protheses en ortheses afstappen van de techniek van gipsafdrukken. Volgens Paul Vermeulen ‘zal het door de technologische vooruitgang mogelijk zijn de behoeften van de patiënt bij de behandeling centraal te stellen. De tijd voor de productie van een hulpmiddel zal van meer dan een week worden teruggebracht naar ongeveer 48 uur, de kwaliteit en het comfort van de hulpmiddelen worden beter en er kunnen meer personen worden behandeld. Door de schaalvergroting zullen deze nieuwe technologieën minder kosten waardoor de productie en verspreiding van die hulpmiddelen veel vlotter zal verlopen.’

Deze nieuwe technologieën moeten wel telkens door het ministerie van Volksgezondheid van de betreffende landen worden goedgekeurd en ze dienen ook ingang te vinden bij de instellingen en beroepsbeoefenaars in de gezondheidssector. Handicap International is van plan deze ontwikkelingen te ondersteunen.

‘We streven ernaar binnen 48 uur een kwalitatief goede prothese tegen een redelijke prijs te leveren aan iedereen die er een nodig heeft. Dat is essentieel voor de betrokken personen die vaak een verre weg moeten afleggen en vele dagen in het revalidatiecentrum moeten wachten, terwijl ze inkomsten missen. In elk land waar 3D-printing zal worden ontwikkeld en verfijnd, zal het tot een paradigmawissel komen. Handicap International moet daarom kunnen bogen op steun en samenwerking om deze oplossing aan zoveel mensen mogelijk te kunnen aanbieden’, besluit Paul Vermeulen.

Humanitaire hulp Handicap International
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 52 /57 Het leven zoals het is in een vluchtelingenkamp in DR Congo