Ivoorkust bant conflictdiamanten

Cloé Lefevre
09 juni 2017
De FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt initiatieven die het vreedzaam samenleven bevorderen. Onder meer in Ivoorkust.

 

Het zou verleden tijd moeten zijn: ruwe diamanten verkopen om een gewapend conflict te financieren of conflictdiamanten in het officiële handelscircuit brengen. Dat is althans het doel van de certificering die het Kimberley Process (KP) heeft ingevoerd.

Ivoorkust is een van de initiatiefnemers van het KP. Toch slaagde het land er tot op heden niet in om aan de minimumeisen te voldoen, al blijft het kandidaat om er actief aan deel te nemen. De FOD Buitenlandse Zaken wil Ivoorkust daarbij begeleiden. Ze doet daarvoor een beroep op het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Het AWDC zal aan ambtenaren van Ivoorkust een basiscursus diamantkunde geven, naast een opleiding over de toepassing van het KP. Daarna komen drie experten uit Ivoorkust een opleiding in België volgen om te leren hoe ze diamanten kunnen classificeren en naar waarde beoordelen (taxeren). Een technische handleiding over diamant zal beschikbaar zijn. Op die manier moet Ivoorkust er in slagen om wel aan de minimumeisen te voldoen.

Diamant Conflict Ivoorkust Kimberley Proces
Terug Vrede
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 20 /19 Meer vrouwen aan de macht in Tunesische gemeenten