Snel lezen

1

100.000 euro tegen ondervoeding in Tsjaad

Chris Simoens
09 september 2019
Met de steun van België helpt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) Tsjadische gezinnen met een vrouw aan het hoofd aan een evenwichtig dieet.

 

In de sterk geïsoleerde provincie Batha in Tsjaad kan het klimaat – zoals in het hele Sahelgebied - van jaar tot jaar enorm variëren. Bovendien kan er in Batha maar één keer per jaar geoogst worden. De mannen trekken met hun vee van graaslanden naar markten, terwijl de vrouwen thuis instaan voor de voedselvoorziening en de zorg voor de kinderen.

Maar deze moeders slagen er niet in om de voeding voldoende te variëren. Resultaat: extreem zware ondervoeding bij kinderen onder de 5 jaar. En laat nu net de eerste 5 jaar van een mensenleven cruciaal zijn om tot gezonde, sterke volwassenen te kunnen uitgroeien.

Samen met het Internationale Rode Kruis probeert de FAO de schrijnende toestand te verhelpen. Het Rode Kruis wil de toegang tot krediet- en spaarsystemen verbeteren. Dat moet toelaten dat begunstigden andere inkomstbronnen kunnen aanboren en wat geld kunnen sparen. De FAO zet vooral in op diversificatie van de landbouw.

Met de Belgische bijdrage van 100.000 euro aan SFERA – het Special Fund for Emergency and Rehabilitation Fund – wil de FAO 250 leden van ‘moederclubs’ helpen. De vrouwen die alleen instaan voor hun gezin, zullen onder meer les krijgen over een evenwichtige voeding. Ze zullen ook leren hoe ze een verscheidenheid aan gewassen kunnen telen. Dat moet hen in staat stellen om het hele jaar door een volwaardig dieet te bekomen, ook tijdens het moeilijke laagseizoen. Voorlichting rond sparen en lenen komt eveneens aan bod.

Met de kinderen inbegrepen zal de actie 1500 mensen bereiken.

Een man noteert iets terwijl een vrouw toekijkt, op de achtergrond een auto van de FAO.
© FAO
Tsjaad Humanitaire hulp Ondervoeding
Volgend artikel Vroeg helpen is efficiënter helpen