Snel lezen

1

350.000 euro voor Syrische landbouwers

Toon De Clerck
08 januari 2019
Terwijl de oorlog in Syrië voortwoedde, hadden de tarweboeren er in 2018 ook af te rekenen met een abnormale droogteperiode. Om de voedselzekerheid te garanderen ondersteunt België daarom samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de getroffen landbouwers.

België schenkt 350.000 euro via een Speciaal Fonds voor Noodhulp en Herstel (SFERA). Daarmee wil de FAO de voedselzekerheid verbeteren van circa 11.100 personen.

Meer bepaald hoopt de FAO de tarweproductie te verhogen door de boeren nieuwe landbouwpraktijken aan te leren en door kwaliteitszaad te verspreiden. Vooral dat laatste is belangrijk. Voor het plantseizoen, dat plaatsvond in november en december 2018, was het gebrek aan zaden van goede kwaliteit immers een grote zorg. Veel boeren gebruiken zaad dat slechts een geringe oogst oplevert.

In Syrië bestond er voor de uitbarsting van het conflict een uitgebreid irrigatiesysteem en produceerde het land circa 4 miljoen ton tarwe. Sinds 2011 daalde dit cijfer sterk. Zeker het oogstjaar 2017/18 viel tegen, omdat het abnormaal droog bleef. Het was het slechtste seizoen in meer dan 20 jaar tijd. De binnenlandse productie van tarwe werd geschat op 1,2 miljoen ton in 2018, wat lager is dan het jaar ervoor en veel lager dan vóór de crisis.

België zal zich tijdens zijn mandaat in de Veiligheidsraad blijven inzetten voor de humanitaire toegang tot Syrië en voor een volledig respect van het internationaal humanitair recht.

Syrië Voedselzekerheid
Volgend artikel Belgische humanitaire hulp vangt op in eigen regio