Snel lezen

2

5,5 miljoen euro voor Jemen

Alisson De Leenheer
07 december 2018
De humanitaire situatie in Jemen is uitzichtloos, een van de ergste ter wereld. België is zich hiervan bewust en voert zijn hulp op om tegemoet te komen aan de oproep van de Verenigde Naties.

 

Oorsprong van het conflict

In 2014 brak in Jemen een burgeroorlog uit tussen de sjiitische Houthi-rebellen en het regime van Abd-Rabbu Mansour Hadi, dat sinds 2012 aan de macht is. In 2015 kreeg de crisis een internationaal karakter. Een alliantie van Arabische staten, onder leiding van Saudi-Arabië, mengde zich in het conflict. Zij koos de kant van de regering die ondertussen verdreven was naar het zuiden van het land. Drie jaar later heeft het conflict volgens de VN bijna 10.000 burgerslachtoffers gemaakt.

 

Humanitaire interventies

Mark Lowcock, noodhulpcoördinator bij de VN, deed in de Veiligheidsraad een noodoproep over Jemen. België kwam daaraan tegemoet en maakte 5,5 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp. Sinds het begin van het conflict heeft ons land al voor 25 miljoen euro bijgedragen aan hulp. Deze bijdrage werd vooral bestemd voor burgers die geen toegang hebben tot gezondheidszorg en medicijnen. Omdat er geen geld is om artsen te betalen, zijn ze soms verplicht vrijwillig te werken.

Naast ernstige hongersnood krijgt Jemen ook af te rekenen met een cholera-epidemie, met kinderen als eerste slachtoffers. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo legt uit: ‘Unicef schat dat in Jemen elke minuut een kind besmet raakt met cholera. Bij gebrek aan behandeling verzwakken de kinderen in een paar uur zodanig snel dat ze bijna niet meer kunnen ademen.’

België verleent actieve steun aan de interventies van de VN om Jemen, en vooral de burgers van het land, te redden. Ons land pleit tevens voor een volledig embargo op alle wapenleveringen aan Jemen. De Croo is van mening dat het leveren van wapens onverantwoord is en het conflict enkel verder aanwakkert. Nu de situatie met de dag escaleert, zijn een hervatting van de dialoog en een staakt-het-vuren voor alle partijen prioritair.

 

De situatie in cijfers

De statistieken van de VN zijn alarmerend:

  • 22,2 miljoen mensen in Jemen hebben nood aan humanitaire hulp of bescherming
  • 17,8 miljoen mensen worden geconfronteerd met voedselonzekerheid
  • 8,4 miljoen mensen hebben te maken met acute voedselonzekerheid en dreigen te sterven door honger
  • 16 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen
  • 16,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot adequate gezondheidszorg
  • 80 procent van de bevolking heeft dringend nood aan humanitaire hulp.

 

 

 

Humanitaire hulp Jemen
Volgend artikel 300.000 dollar voor Afghaanse veehouders