Snel lezen

Alexander De Croo blogt vanuit New York - 20/9

Alexander De Croo
20 september 2017
New York, 20 september 2017 – Een verfrissende en inspirerende toespraak. Een sterk pleidooi voor internationale samenwerking en eenheid. Een warme oproep voor meer respect voor de mensenrechten, ook van vluchtelingen. Neen, ik heb niet over de allereerste toespraak van de Amerikaanse President Trump voor de Algemene Vergadering van de VN. Maar over de speech van de nieuwe VN-baas Antonio Guterres.
 

In zijn openingstoespraak van de 72ste Algemene Vergadering behandelde Guterres de hete hangijzers waarmee we als wereldgemeenschap hebben af te rekenen: nucleaire proliferatie, terrorisme, onopgeloste conflicten, klimaatverandering, ongelijkheid, de digitale revolutie en migratie. Maar waar Trump pleitte voor vernietiging en aanstuurde op verdeeldheid, riep de Secretaris-Generaal op tot verantwoordelijkheid en vredevolle oplossingen.

Guterres deed dat niet met een softe boodschap of wollige woorden. Integendeel. Hij noemde de dingen bij naam wat de eerste stap is om tot oplossingen te komen. En dat met een retorisch talent dat we bij een VN-baas al een tijdje niet meer hebben gezien.

Guterres tijdens zijn toespraak.
© Belgaimage

Het contrast met de allereerste toespraak van Trump voor de VN kon niet groter zijn. De Amerikaanse president begon zijn toespraak door naar de Amerikaanse navel te staren, alsof de presidentscampagne van vorig jaar nog altijd niet voorbij was. Wat volgde was een belegen pleidooi voor de natiestaat met een zweem van zelfzucht en eigenbelang. Militair spierballengerol en oorlogszuchtig gebalk. Alsof we vrede en veiligheid binnen handbereik komen met brutaliteit.

De natiestaat is het beste vehikel om ons menselijke bestaan te verbeteren, zei Trump. Met zo’n redenering was Europa nooit geboren, hadden we geen 70 jaar vrede gekend in Europa en kunnen we de VN maar beter afschaffen. Niet eigenbelang of soevereiniteit zijn de sleutel tot meer menselijke ontwikkeling en vrede. Integendeel. Wat we nodig hebben is meer samenwerking, meer innovatie, meer gedeeld engagement.

Kiezen we in België en Europa de weg van Antonio Guterres? Of die van Donald Trump? Mijn keuze is gemaakt.

Verenigde Naties