Snel lezen

België helpt bij rampen die niemand kent

Rode Kruis België/Croix-rouge de Belgique
20 februari 2017
Jaarlijks schenkt België 600.00 euro waardoor het Belgische Rode Kruis kan helpen bij ‘stille rampen’. Alleen al in 2015 vonden 346 rampen plaats waar vrijwel niemand over gehoord heeft. Toch maakten ze bijna 23.000 dodelijke slachtoffers en troffen ze ongeveer 100.000 mensen. Doordat stille rampen niet kunnen rekenen op media-aandacht blijft ook de steun van het publiek achterwege.

 

Het Rode Kruis helpt helpen

9 op de 10 rampen waarbij het Rode Kruis in actie schiet, gaat zo onopgemerkt voorbij. Nochtans zijn de gevolgen voor de getroffen bevolking, die zich vaak ook al voor de ramp in een zeer kwetsbare situatie bevond, dramatisch.

Bij deze stille rampen is de lokale Rode Kruis of Rode Halve Maanvereniging vaak de eerste en enige hulporganisatie op het terrein. De lokale verwevenheid van de organisatie zorgt er voor dat zij dé hulporganisatie bij uitstek is die kan helpen bij dergelijke rampen. De plaatselijke Rode Kruisvrijwilligers maken deel uit van de gemeenschap – en dus van de getroffen gebieden – en zijn hierdoor vaak zelf ook slachtoffer. Hierdoor kennen zij de noden op het terrein als geen ander en weten ze perfect hoe hulp op maat te bieden.

Het Belgische Rode Kruis biedt financiële steun dankzij bijdrage Belgische overheid

Om deze lokale hulp financieel mogelijk te maken, beschikt de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) over het “Disaster Relief Emergency Fund”: een noodhulpfonds dat onmiddellijk de nodige middelen kan vrijmaken, waardoor lokale vrijwilligers heel snel kunnen helpen waar nodig. Door de steun van de Belgische overheid kan het Belgische Rode Kruis elk jaar 600.000 euro bijdragen tot dat fonds. Onder andere hierdoor konden we in 2016 alleen al 11 keer financieel bijspringen bij een ramp die amper de media haalde, en dat overal ter wereld. Zo kwamen we onder andere financieel tussen bij overstromingen in India, Mali, Burkina Faso, Senegal en de Democratische Republiek Congo, een aardbeving in Tanzania en een uitbraak van cholera in Benin. Dankzij al deze tussenkomsten konden lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers 2,5 miljoen mensen bijstaan met levensreddende humanitaire hulp, en dat ver weg van de schijnwerpers.

 

Dankzij al deze tussenkomsten konden lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanvrijwilligers 2,5 miljoen mensen bijstaan met levensreddende humanitaire hulp, en dat ver weg van de schijnwerpers.

Medewerkers van het Rode Kruis redden jongentje uit stromende rivier
© IFRC

Strenge winter zorgt voor nog meer stille rampen

Ook op dit moment worden 160.000 mensen getroffen door een stille ramp: de extreem strenge winter in Mongolië met temperaturen tot -40°C maakt het voor een deel van de bevolking zeer moeilijk om te overleven. Het gaat vooral over dat deel van de bevolking die er een nomadische levensstijl op nahoudt en die door de grote hoeveelheden sneeuw afgesloten zijn van de bewoonde wereld. Toegang tot medische hulp, voedingsmiddelen en andere diensten zijn voor bijna 40.000 gezinnen onmogelijk door de uitzonderlijke weersomstandigheden in het land.

Ook hier helpt het Internationale Rode Kruis waar het kan. Zo worden door lokale Rode Kruisvrijwilligers medische kits uitgedeeld aan de getroffenen en ontvangen alle gezinnen cash transfers die hen financieel wat meer ademruimte geven.

 

 

Rampen Humanitaire hulp
Volgend artikel Bescherming van de burgerbevolking: de aanpak van het Rode Kruis