Snel lezen

2

België investeert in gendergelijkheid voor kleuters in Afrika

VVOB
28 februari 2019
Ontwikkelingsorganisatie VVOB – education for development heeft een toolkit ontwikkeld die kleuterleerkrachten in Afrika helpt genderstereotypes te bestrijden. VVOB kan daarvoor rekenen op de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

Uit internationaal onderzoek blijkt dat kinderen al op zevenjarige leeftijd genderstereotypes hebben overgenomen. Want onbewust kunnen stereotypes binnensluipen in de aanpak en het taalgebruik van kleuterleerkrachten. Dat kan bijvoorbeeld via uitspraken als ‘stoere jongens huilen niet’ of ‘wat ben jij een lief prinsesje’.

Die ideeën over wat het betekent man of vrouw te zijn, kunnen negatieve gevolgen hebben op de verdere ontwikkeling van de kinderen. Dat in het bijzonder voor meisjes. Daarom wil VVOB genderstereotypes al op zeer jonge leeftijd tegengaan. Dat doen ze met de GRP4ECE-toolkit (‘gender-responsive pedagogy for early childhood education’).

Concreet geeft de toolkit praktische adviezen en tips voor kleuterleerkrachten om genderstereotiep gedrag en ideeën spelenderwijs te bestrijden. Onderwijs speelt een belangrijke rol in de vorming van genderstereotypes, stelt Sven Rooms, algemeen directeur van VVOB. ‘Gewapend met onze toolkit zorgen kleuterleerkrachten ervoor dat jonge kinderen gespaard blijven van beperkende genderstereotypes en dat ze zich tot hun volledig potentieel kunnen ontplooien.’

Vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo steunt de toolkit ten volle: ‘Al te vaak staan genderstereotypes de empowerment van meisjes en vrouwen in de weg. Onbewust worden kinderen in de richting van een bepaalde studiekeuze, een bepaald beroep, een bepaald inkomen geduwd. Hierdoor bestendigen ze ongelijkheid en discriminatie. Met een toolkit als die van het VVOB doorprikken we schadelijke genderstereotypes van jongsaf aan en krijgen meisjes écht gelijke kansen.’

De toolkit werd reeds gedeeld met 400 beleidsmakers in Zuid-Afrika. Ze zal voor het eerst gebruikt worden in Zambia en daarna op grotere schaal in Afrika.

Raadpleeg de toolkit hier.

 

Over VVOB

 

VVOB – education for development ondersteunt ministeries van onderwijs in Afrika, Azië en Zuid-Amerika om de kwaliteit van hun onderwijssystemen te verbeteren. VVOB wordt medegefinancierd door de Belgische en Vlaamse overheid, de Europese Commissie en andere internationale donoren.

 

Onderwijs Gender
Volgend artikel Werken aan een toekomst voor jongens én meisjes