Snel lezen

2

Belgische humanitaire hulp vangt op in eigen regio

SPF AE/FOD BZ
03 januari 2019
België trok in 2018 een bedrag van 170 miljoen euro uit voor humanitaire hulp. Dat bedrag ging vooral naar opvang van vluchtelingen en mensen in nood in de eigen regio. De belangrijkste bijdrage ging naar de humanitaire catastrofe in en rond Syrië. Een steeds groter deel gaat naar humanitaire innovatie.

Minister Alexander De Croo licht toe: ‘Net als de voorbije jaren heeft België ook in 2018 een recordbedrag vrijgemaakt aan humanitaire hulp. Dat geld gaat naar opvang van vluchtelingen in de eigen regio. We werken daarvoor samen met internationale organisaties zoals het Internationale Rode Kruis of de VN-vluchtelingenorganisaties UNHCR. Zij kennen het terrein, kunnen snel schakelen en mensen het best bijstaan.’

Het conflict in Syrië bleef met ruim 25 miljoen euro de grootste ontvanger van Belgische humanitaire hulp. Voor de humanitaire crisis in DR Congo werd een bedrag van 23 miljoen euro uitgetrokken. Naar humanitaire bijstand in de Sahel-regio, met landen zoals Niger, Tsjaad, Nigeria, ging 13,5 miljoen euro. Voor het veelgeplaagde Jemen werd ongeveer 9 miljoen euro uitgetrokken. In Libië waar migranten in de handen dreigen te vallen van mensensmokkelaars en slavenhandelaars, werd ten slotte 3,2 miljoen euro voorzien voor humanitaire bijstand.

Organisaties zoals het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC), dat opereert in conflictgebieden, en de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) met respectievelijk 23,5 en 20,1 miljoen euro zijn de grootste ontvangers van Belgische humanitaire middelen.

 

Merendeel blijft in eigen regio

Het voorbije jaar bleef het aantal vluchtelingen en ontheemden (internally displaced persons, IDPs) wereldwijd stijgen. Liefst 68,5 miljoen mensen hebben hun thuis verlaten, meestal op de vlucht voor geweld en conflict. Het merendeel van deze mensen zocht opvang in eigen land of in eigen regio. Meer dan acht op tien (85%) verblijft in ontwikkelingslanden. Investeren in noodhulp, humane opvang en bescherming van vluchtelingen in de eigen regio is een absolute prioriteit voor het Belgische humanitaire beleid.

 

Recordbedrag voor humanitaire innovatie

België blijft ook volop inzetten op humanitaire innovatie. Daarom werd in 2018 een recordbedrag van 20 miljoen euro besteed aan humanitaire innovatie. De middelen gingen onder meer naar de ontplooiiing van humanitaire drones in Tsjaad voor de ontmijning van landbouwgebieden en naar 3D-printing van protheses voor oorlogsslachtoffers in Mali.

 

 

Het Belgisch humanitair beleid in 2018 in cifjers

 

Zes belangrijkste humanitaire organisaties waarmee België samenwerkt (naar volume)

1.         Internationale Rode Kruis: 23,5 miljoen euro

2.         VN-vluchtelingenorganisatie: 20,1 miljoen euro

3.         Wereldvoedselprogramma (WFP): 19,6 miljoen euro

4.         Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN: 13 miljoen euro

5.         UNICEF: 8,1 miljoen euro

6.         VN-organisatie voor Voeding en Landbouw (FAO): 7,3 miljoen euro

 

Belangrijkste regio’s en conflicten waar België humanitaire bijstand verleent

1.         Syrische conflict (Syrië en buurlanden): 25,1 miljoen euro

2.         Democratische Republiek Congo: 22,8 miljoen euro

3.         Sahel-regio (Tsjaad, Niger, Nigeria, Mali, Burkina Faso); 13,5 miljoen euro

4.         Jemen: 8,7 miljoen euro

5.         Zuid-Soedan: 5,9 miljoen euro

 

 

Lees ook Zes feiten over de 65,5 miljoen vluchtelingen vandaag

Humanitaire hulp
Volgend artikel 5,5 miljoen euro voor Jemen