Snel lezen

Bestrijding van de legerrups in Afrika

FAO
16 juli 2018
België heeft één miljoen euro vrijgemaakt om de legerrups in Afrika te bestrijden. De VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) stelt daarmee een systeem op punt voor monitoring, vroegtijdige waarschuwing en het in kaart brengen van de risico’s. De steun ligt volledig in lijn met de visie van ons land: de innovatie in de humanitaire hulp stimuleren.
 

De recente opmars van de legerrups (fall armyworm in het Engels) in Sub-Saharaans Afrika brengt ernstige schade toe aan maïsoogsten, vooral die van kleine boeren. Daarom is de FAO momenteel bezig met de ontwikkeling van twee nieuwe instrumenten: het Fall Armyworm Monitoring and Early Warning System (FAMEWS) en de Fall Armyworm Risk-Map.

FAO heeft onlangs een mobiele toepassing ter beschikking gesteld van landbouwers, gemeenschappen en landbouwvoorlichtingsdiensten om velden en feromoonvallen te controleren op legerrupsen. De verzamelde gegevens helpen bij het in kaart brengen van de omvang van de legerrupspopulatie en de afstanden die de rupsen afleggen.

Naast het FAMEWS ontwikkelt de FAO ook een instrument om de risico's in kaart te brengen op basis van diverse socio-economische en agro-ecologische gegevens. Met het instrument kunnen de gebruikers afleiden voor welke huishoudens het onderliggende risico op voedselonzekerheid als gevolg van legerrupsen het grootst is. De analyse is dermate nauwkeurig dat ze beleidsmakers kan helpen om de juiste prioriteiten te stellen en vroegtijdige maatregelen te treffen in specifieke gebieden.

Het project wil aantonen hoe twee innovatieve instrumenten kunnen worden gecombineerd om een gemeenschappelijk plaag over heel Afrika te bestrijden. Het kan dienen als model om uiteenlopende grensoverschrijdende plagen en ziekten bij planten en dieren aan te pakken. Tevens effent het de weg voor nieuwe benaderingen om risico’s voor de voedselzekerheid op het continent te beoordelen en te beperken.

Maïskolf aangevreten door de legerrups
© FAO
Landbouw Afrika
Volgend artikel Zonne-energie stimuleert irrigatie in Gaza