Snel lezen

2

Blockchain kan levens redden

Freija Poot
27 april 2018
Het is al lang geen geheim meer: de nood aan humanitaire bijstand stijgt. Gelukkig kan Innovatie humanitaire hulp doeltreffender maken. Blockchaintechnologie vormt daar een perfect voorbeeld van. Ook België wil daar nu meer op inzetten. In totaal investeert ons land dit jaar 20 miljoen euro in innovatie om humanitaire hulpverlening te verbeteren.

 

Nood aan humanitaire innovatie

Langdurige conflicten en de klimaatverandering versterken de nood aan humanitaire hulp. Paradigma’s van humanitaire acties veranderen voortdurend en dagen humanitaire organisatie uit om zich aan te passen. De complexiteit en frequentie van humanitaire crisissen neemt toe. Gelukkig kan innovatie creatieve benaderingen aanreiken. Zo is het tegenwoordig mogelijk om doelgericht data te verzamelen en doeltreffender te reageren op humanitaire noden.

Een andere tendens bestaat erin dat voedselhulp – onder meer via het Wereldvoedselprogramma (WFP) - in toenemende mate gebeurt met cashbetalingen. Vluchtelingen kopen dus zelf hun eten. Deze aanpak verhoogt de zelfredzaamheid van vluchtelingen en versterkt de lokale markt, ook in tijden van crisis. Je kan er ook meer mensen mee bereiken.

 

Inzet van België

België wil samen met WFP blockchaintechnologie gebruiken om cashbetalingen uit te voeren in vluchtelingenkampen. Dankzij de Belgische steun rolt WFP tegen midden 2018 blockchain uit voor alle 500.000 Syrische vluchtelingen in vluchtelingenkampen in Jordanië. Blockchain maakt de cashbetalingen voor voedselhulp efficiënter, veiliger en transparanter. Bovendien verlaagt het de betalingskost.

Lees het persbericht.

Wat is Blockchain?

 

  • De idee ontstond in 2008. Blockchain wil geldtransacties uitvoeren zonder tussenkomst van een traditioneel financieel intermediair zoals een bank.
  • Blockchain is een openbare databank die elke transactie nauwkeurig bijhoudt.
  • Een vertrouwde tussenpersoon zoals een notaris wordt vervangen door een netwerk van computers.
  • Elke nieuwe transactie wordt als een schakel aan een ketting toegevoegd aan de bestaande data, vandaar de naam “blockchain”.
  • Elke gebruiker kan de geldigheid controleren, wat fraude onmogelijk maakt.
  • Een nadeel is dat het enorm veel energie verbruikt.

 

Humanitaire hulp Innovatie
Volgend artikel Steun in Angola voor de vluchtelingen uit Kasaï