Snel lezen

Digitale tools maken steden in Gaza vrouw- en jeugdvriendelijker

Chris Simoens
01 december 2016

De VN-agentschappen UN-Habitat (stedelijke huisvesting) en UN-Women (vrouwen) zetten digitale tools in bij de heropbouw van het fel geteisterde Gaza (Palestijns Gebied).

 

Al te vaak beslissen vrouwen en jongeren niet mee over de heropbouw na een conflict. Ze kunnen nochtans een essentiële bijdrage leveren aan het welslagen ervan.

Met het populaire videospel Minecraft bouwen meerdere spelers samen steden op als driedimensionale modellen. Door jongeren actief te betrekken bij het spel, kunnen ze hun visie uiten over hoe ze hun toekomstige stad zien. Terzelfdertijd doen ze vaardigheden op en leren ze netwerken binnen hun gemeenschap.

Safetipin is een toepassing voor mobiel telefoons. Met deze app kunnen vrouwen op wandel door de stad foto’s en commentaren posten op een kaart: een gebroken straatlamp die een onveilig gevoel geeft, plekken waar ze bedreigd of lastiggevallen werden… Andere vrouwen kunnen met de info rekening houden, gemeentebesturen krijgen tips om de buurten veiliger te maken en ngo’s beschikken over extra gegevens voor hun lobbywerk.

Beide VN-agentschappen spitsen zich vooral toe op de meest kwetsbare gezinnen, jonge vrouwelijke architecten en lokale besturen.

Plattegrond op app Safetipin
© UN Habitat
Digitalisering Palestina Jongeren Vrouwen