Snel lezen

Digitruck dicht digitale kloof in Kinshasa

Joeri Surdiacourt
01 december 2016

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bouwde dit jaar samen met non-profitorganisatie ‘Close the Gap’ een ‘Digitruck’. Doel: de inwoners van Kinshasa (DR Congo) vlot toegang verlenen tot kennis over informatica.

 

Het gewest wil met dit project de digitale kloof overbruggen: een algemene ICT-kennis is namelijk noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van het Afrikaanse land. De Digitruck werd in augustus plechtig ingehuldigd.

Een Digitruck is een informaticalokaal in een container met allerlei ICT-materiaal waaronder 20 computers die continu verbonden zijn met het internet. Zonnepanelen op het dak voeden alle toestellen.

Samen met de plaatselijke overheid werd een lesprogramma opgesteld. Schoolkinderen, meisjes-en vrouwenorganisaties maar ook het gemeentepersoneel krijgen er les van lokale opleiders en ngo-medewerkers. De Digitruck heeft als voordeel dat hij gemakkelijk op verschillende locaties in de Congolese hoofdstad kan worden ingezet. Ook andere wijken zullen binnenkort van de informaticaklassen kunnen genieten.

Man staat voor de digitruck
© Close the Gap
DR Congo Onderwijs Digitalisering