Snel lezen

Dogbo registreert geboortes per sms

Chris Simoens
01 december 2016

Afrikaanse landen hebben door hun slechte wegen af te rekenen met moeilijk bereikbare afgelegen gebieden. Daardoor is het voor de bewoners niet evident om elke geboorte te laten registreren.

 

Zo ook in Dogbo, een stad in Benin. Vijf jaar geleden registreerde de helft van de ouders de geboortes simpelweg niet. Maar wie niet geregistreerd is, bestaat officieel niet en kan dus ook geen beroep doen op zijn rechten.

Daarom ijverde de stad Roeselare, die een stedenband heeft met Dogbo, voor een betere registratie. En dat op een vrij eenvoudige manier. Per deelgemeente heeft de stad een verantwoordelijke in dienst genomen die de geboortes bijhoudt. Hij of zij bezoekt de materniteiten en de ouders thuis, en brengt de registraties in orde. Elke vrijdagmorgen versturen de verantwoordelijken via sms een update van de gegevens naar de dienst bevolking. In het stadhuis zelf worden alle registraties digitaal bijgehouden. Mede door de aanwerving van extra personeel in de deelgemeenten bedraagt de registratie nu vrijwel 100%.

Man houdt brommer vast
© Stad Roeselaere
Benin Digitalisering Bestuur
Volgend artikel Digitruck dicht digitale kloof in Kinshasa