Snel lezen

1

Een betere gerechtelijke vervolging van seksueel geweld tegen vrouwen in Oost-Afrika

Madison Bertrand
13 juni 2017

De FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt initiatieven die het vreedzaam samenleven bevorderen. Onder meer in Oost-Afrika.

In Oost-Afrika zijn stereotypen over en discriminatie tegen vrouwen schering en inslag. Bovendien blijft de vervolging van seksueel geweld al te vaak uit. Bepaalde praktijken, zoals genitale verminking van vrouwen, worden nog steeds toegepast, maar vormen zelden het voorwerp van onderzoek en gerechtelijke vervolging.

Het SIASIC-instituut (Strathmore Institute of Advanced Studies in International Criminal Justice), verbonden aan de Keniaanse universiteit van Strathmore, bracht in augustus 2016 in Nairobi een groot aantal deelnemers, waaronder procureurs, bijeen. De conferentie formuleerde aanbevelingen om de nationale en internationale rechtsstelsels te verbeteren met het oog op de bestrijding van seksueel en genderspecifiek geweld in Oost-Afrika.

Door de ondersteuning van dit project droeg België bij aan de sensibilisering van een dertigtal Keniaanse deelnemers en van verschillende Tanzaniaanse, Rwandese, Oegandese en Zuid-Soedanese procureurs. De nadruk lag op mogelijke strategieën om de samenwerking tussen de actoren van justitie en de civiele samenleving te versterken.

Een vrouw neemt het woord met de micro
Seksueel geweld
Volgend artikel Steun voor onafhankelijke journalistiek in Servië