Snel lezen

1

Filipijnse landbouwers in nood

Arturo Biglia
30 maart 2018
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft ongeveer 400.000 euro uitgetrokken voor een project van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Doel: noodhulp verstrekken aan meer dan 23.250 personen die in de conflictgebieden op Mindanao wonen.

 

De humanitaire crisis is een gevolg van het conflict dat in mei 2017 in de islamitische stad Marawi uitbrak. De Filipijnse regeringstroepen raakten er slaags met Maute, een lokale gewapende niet-gouvernementele groep. De gevechten joegen minstens 360 000 personen op de vlucht.

Het project "Emergency assistance in restoring food security and agricultural production in conflict-affected communities in Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARRM)" heeft als opzet de levensomstandigheden en bestaansmiddelen te herstellen van de gemeenschappen die onder het conflict gebukt gaan. Veel gezinnen – meestal landbouwers – keren geleidelijk aan naar hun huizen terug. Ze zijn evenwel niet in staat de schulden af te betalen die ze zijn aangegaan om nieuwe gewassen te telen die ze nooit hebben kunnen oogsten. Bovendien hebben de gezinnen meestal ook geen dieren meer of zelfs maar hun landbouwmateriaal.

De Belgische bijdrage aan het FAO-project dat nauw samenwerkt met de Filipijnse regering, wil de landbouwproductie heropstarten door kits te verdelen met voedingsgewassen, landbouwmateriaal en rijst-, maïs- en groentezaden.

In totaal krijgen meer dan 23.500 personen hulp in 18 verschillende gemeenten. Verwacht wordt dat door het herstel van de voedselvoorzieningsketen de door het conflict getroffen personen hun leven opnieuw kunnen opbouwen, een zekere voedselzekerheid zullen kennen en uiteindelijk minder afhankelijk zullen zijn van humanitaire hulp.

Humanitaire hulp FAO Filipijnen
Volgend artikel België trok 170 miljoen euro uit voor humanitaire hulp in 2017