Snel lezen

3

Geweld tussen bevolking en vluchtelingen aanpakken in Jordanië

Estelle Mekari
14 juni 2017

De FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt initiatieven die het vreedzaam samenleven bevorderen. Onder meer in Jordanië.

Op korte tijd vluchtten 1,3 miljoen Syriërs naar Jordanië. Meer dan de helft is jonger dan 18 jaar. Zij moeten zo snel mogelijk in Jordanië naar school kunnen maar de middelen ontbreken.

Een kind gooit een bal
© GFP

Een complex gegeven dat bovenop het aanhoudende geweld komt. Dat alles belast het onderwijssysteem en plaatst het land voor uitdagingen om de vluchtelingen te integreren. Bij de verschillende gemeenschappen neemt de frustratie toe. Deze is bovendien hoe langer hoe meer op de overheid gericht. Het gevaar van nationale instabiliteit is dan ook niet ver weg.

Met het doelpubliek van jongeren tussen 12 en 17 jaar kan men niet alleen de scholen bereiken, maar ook in de verschillende gemeenschappen.

Om Jordanië te helpen zal België een onderwijsproject van Generations For Peace (GFP) financieren. GFP is een internationale organisatie voor vredesopbouw die werkt rond verdraagzaamheid en verantwoord burgerschap bij gemeenschappen, verwikkeld in conflicten en geweld.

Verschillende mannen kijken geboeid naar een man die een tekening maakt
© GFP

GFP en België willen de actie in Jordanië opzetten in scholen, omdat deze de beste toegang bieden tot de bevolking. Met het doelpubliek van jongeren tussen 12 en 17 jaar kan men niet alleen de scholen bereiken, maar ook in de verschillende gemeenschappen. Op het programma staat capaciteitsversterking van leerkrachten en leerlingen en de geweldloze aanpak van tuchtproblemen en conflicten.

Jordanië Vluchtelingen Migranten
Volgend artikel Een betere gerechtelijke vervolging van seksueel geweld tegen vrouwen in Oost-Afrika