Snel lezen

2

Global Citizen Festival: 43 miljoen euro voor vrouwenrechten

Benoit Dupont
04 december 2018
In Johannesburg, Zuid-Afrika, werd op 2 december 2018 het internationaal liefdadigheidsconcert Global Citizen Festival 2018 georganiseerd. Op deze gelegenheid kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo aan dat België in de komende jaren 43 miljoen euro voor vrouwenrechten zal investeren.

 

Dit jaar kreeg het Global Citizen Festival de titel ‘Mandela 100’, om de 100ste geboortedag van Nelson Mandela te herdenken. Op de affiche stonden: Chris Martin, Ed Sheeran, Usher, Pharrell Williams, Beyoncé, Jay-Z en..... Alexander De Croo. Onze minister voor Ontwikkelingssamenwerking maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor meer seksuele en reproductieve rechten. Zijn boodschap werd goed ontvangen: "We kunnen meisjes of vrouwen wereldwijd niet aan hun lot overlaten. Meer dan 200 miljoen vrouwen lopen nu gevaar omdat ze geen toegang hebben tot anticonceptie.” De uitspraak past in het verlengde van de #SheIsEqual-campagne en de ‘She Decides’-beweging.

 

She Decides als antwoord op Trump

‘She Decides’ is een samenwerkingsinitiatief van landen en organisaties. Het zorgt er voor dat hulporganisaties in ontwikkelingslanden hun werk op het gebied van gezinsplanning en vrouwenrechten kunnen voortzetten. Dat was nodig omdat de Amerikaanse overheid haar financiële steun voor organisaties die werken rond familieplanning en abortus opzegde.

 

43 miljoen euro

Voor meer dan 60.000 mensen duidde de minister de Belgische inspanningen: ’12,4 miljoen euro gaat naar UNFPA, het Bevolkingsfonds van de VN, en UNICEF om hun strijd tegen kinderhuwelijken en voor een betere toegang to anticonceptie te ondersteunen. En de komende 6 jaar zal België in zijn bilaterale samenwerkingsprogramma’s de seksuele en reproductieve rechten en gezinsplanning bevorderen. Daarvoor wordt 30,5 miljoen euro uitgetrokken.’

 

Uitroeien van extreme armoede tegen 2030

Elk jaar organiseert Global Citizen het festival en nodigen ze de grootste internationale sterren uit om hun boodschap voor een betere wereld over te brengen. Global Citizen is een platform van sociale actie voor een generatie die de grootste uitdagingen op wereldniveau wil aangaan. Deze gemeenschap, die zich inzet voor sociale verandering, wil in 2030 extreme armoede uit de wereld helpen. Hun wereldwijde acties maken deel uit van de agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

She decides Vrouwenrechten Gender
Volgend artikel Learning about living in Benin