Snel lezen

Hoever staan we met de Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen?

Romain Guns
24 augustus 2018
Drie jaar na de invoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties maken we de balans op en gaan we na hoeveel vooruitgang er is. We blikken terug op enkele essentiële punten van het High Level Forum van 2018 in New York.
 

Het forum eindigde op 18 juli in een sfeer van zowel optimisme als hoogdringendheid voor de domeinen waar meer inspanningen nodig zijn. Er kwamen ook positieve punten naar voren zoals een betere levenskwaliteit van bevolkingsgroepen over de hele wereld, de daling van de moeder- en kindersterfte en een afname van het aantal gedwongen huwelijken in Zuid-Azië. Dat jonge meisjes kunnen genieten van kwaliteitsonderwijs, een betere gezondheid en dat ze kunnen deelnemen aan de gemeenschap, is een stap vooruit voor gelijke kansen.

Ondanks de vooruitgang heeft de wereld meer dan ooit nood aan initiatieven. Door de escalatie van conflicten en de intensivering van natuurrampen nam de hongersnood in de wereld voor het eerst toe. Volgens de Verenigde Naties zullen in 2030 meer dan 670 miljoen mensen zonder elektriciteit leven en zullen 9 op de 10 stadsbewoners vervuilde lucht inademen door de uitstoot van koolstofgas. Daarbij komen nog de klimaatverandering, de achteruitgang van het milieu en vooral het verlies van biodiversiteit en een steeds toenemende ontbossing.

Toch hebben de deelnemers het forum op een positieve noot afgerond. Bovendien creëerden ze nieuwe partnerschappen voor de SDG’s en zorgden ze voor een versterking van de reeds bestaande. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verklaarde het volgende: “Ontwikkelingssamenwerking is de enige manier waarop we het hoofd kunnen bieden aan de complexe en onderling vervlochten uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.” Het is vandaag de dag noodzakelijk om de wereldbevolking te waarschuwen voor de gevaren van de achteruitgang van de biodiversiteit en het milieu en een stap terug te nemen op technologisch vlak. Want volgens Guterres is technologie een mes dat langs twee kanten snijdt: het kan ons helpen onze doelen te verwezenlijken, maar het kan ook ongelijkheden versterken.