Snel lezen

Kasaï: kinderen zijn de eerste slachtoffers van de crisis

Nathalie San Gil Coello - UNICEF Belgium
24 juli 2018
770.000 kinderen jonger dan vijf jaar zijn acuut ondervoed in de Kasaï-regio van de Democratische Republiek Congo.

 

Door het aanhoudende conflict in de regio, leven de kwetsbare kinderen uit Kasaï momenteel in extreme armoede en ontbering. Ondervoeding brengt hun leven in gevaar. De kinderen zijn de grootste slachtoffers van deze crisis.

UNICEF slaat alarm bij de internationale gemeenschap over de zorgwekkende humanitaire situatie waarmee de kinderen daar worden geconfronteerd. Meer dan 770.000 kinderen lijden onder ernstige acute ondervoeding en 400.000 van hen lopen het risico te sterven op korte termijn.

Sinds het begin van het conflict in 2016 zijn honderdduizenden mensen uit hun huizen verdreven. De ontheemding en het conflict hebben desastreuze gevolgen voor de kinderen. Ze werden het slachtoffer van talloze trauma's. Bovendien bleven kinderen op de vlucht soms maandenlang ondergedoken in de brousse. Ze hadden er geen toegang tot gezondheidszorg of zuiver drinkwater, en konden niet naar school. Heel wat gezinnen die van huis werden weggejaagd konden hun akkers niet meer bewerken.

Lusamba Marie Katambua had net haar zesde kindje gekregen toen haar man werd gedood. Zij moest met de rest van de familie de brousse invluchten. Zij bleven er vier maanden ondergedoken. Ze aten rauwe maniokwortels en dronken vuil water. Andere mensen die zoals Marie op de vlucht waren, moesten familieleden achterlaten die te oud of ziek waren.

Nu is het rustiger. Toch hebben nog steeds 2,3 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Nu de kinderen en hun familie uit hun schuilplaatsen komen, kunnen de humanitaire hulpverleners hen eindelijk bijstaan.

De re-integratie in een familiale context en op school is van fundamenteel belang voor kinderen die als kindsoldaten werden ingezet. UNICEF biedt hen ook psychosociale steun en hulp bij de re-integratie binnen hun gemeenschap.

Eén zaak is duidelijk: als er niet dringend maatregelen worden genomen voor meer humanitaire hulp, dan zal de kindersterfte in de Kasaï-regio snel de hoogte inschieten.

In 2018 ondersteunt België de humanitaire acties van UNICEF in de Kasaï-regio met ruim 5,18 miljoen euro. Daarmee worden vooral de ontheemde mensen geholpen die op de vlucht zijn, onder meer bij hun terugkeer naar huis.


Meer informatie (met getuigenissen)


https://www.unicef.org/child-alert/democratic-republic-of-congo
 

Onderwijzer Edouard Kabukapua (28 jaar) vergezelt zijn kinderen die zich al zingend naar hun klas begeven, in een voorlopige tentschool in het dorp Mulombela (Kasaï, DR Congo).
© UNICEF/Vincent Tremeau
Humanitaire hulp DR Congo
Volgend artikel Flexibele financiering redt levens en zorgt voor toekomst zonder honger