Snel lezen

3

Mijnen ruimen in Irak

Estelle Mekari
13 juni 2017

De FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt initiatieven die het vreedzaam samenleven bevorderen. Onder meer in Irak.

Het offensief dat Islamitische Staat in 2014 uitvoerde, sleurde Irak mee in een uitzichtloos gewapend conflict en een tweevoudige humanitaire crisis. Gevolg: niet alleen veel ontheemden maar ook een toestroom van Syrische vluchtelingen die allemaal hulp nodig hebben.

België wil een helpende hand reiken door steun te verlenen aan de ontmijningsoperaties van Handicap International (HI). Het ruimen van conventionele mijnen en zelfgemaakte explosieven maakt het land veiliger voor de bevolking. Meteen wil HI de getroffen burgers in het gouvernoraat Kirkuk in Irak weerbaarder te maken.

Twee mannen maken zich klaar om mijnen te ontruimen.
© HI

Irak is al jaren in oorlog en het land ligt bezaaid met mijnen en explosieven. Deze zijn vooral door Islamitische Staat geplaatst om de opmars van de opposanten te stoppen. Dat heeft natuurlijk ingrijpende gevolgen voor de bevolking. 82% van alle slachtoffers die tussen 2011 en 2015 gewond of gedood werden, waren burgers. Wie het conflictgebied ontvluchtte, durft niet terug te keren.

Om dit project te steunen, stuurt België twee ontmijningsteams ter versterking van de twee teams die al in Irak aan het werk zijn. Zij zullen onder meer 500 à 2000 stuks niet-ontplofte munitie, opgeslagen in een fabriek in Suleymaniyah, vernietigen.

Irak Ontmijning
Volgend artikel Hoe gaat de internationale gemeenschap om met conflicten?