Snel lezen

1

Zonne-energie stimuleert irrigatie in Gaza

FAO
09 juli 2018
België heeft één miljoen euro toegekend aan een project dat een irrigatiemechanisme op basis van zonne-energie wil ontwikkelen voor boeren in Gaza. UNICEF en de VN-Organisatie voor Voedsel- en Landbouw (FAO) voeren het project uit. De steun van ons land ligt volledig in lijn met zijn visie: de innovatie in de humanitaire hulp bevorderen.
 

In Gaza zal het project zonne-energievoorzieningen opzetten om ernstige elektriciteitstekorten op te vangen. Op dit moment beschikken boeren in de Gazastrook slechts over vier uur elektriciteit per dag, en die situatie dreigt te verslechteren. Daardoor blijft de landbouwproductie beperkt, wat de voedselzekerheid en bestaansmiddelen van een toch al kwetsbare bevolking nog meer in gevaar brengt.  

‘In deze tijden van toenemende honger moeten bruggen worden geslagen tussen humanitaire hulp en ontwikkelingshulp. Innovatie is daarbij van cruciaal belang, vooral wanneer de bedreigingen voor de voedselzekerheid complex en uiteenlopend zijn’, aldus Dominique Burgeon, Director of Emergencies and Strategic Programme Leader Resilience bij de FAO.

In de Gazastrook zullen de zonne-energievoorzieningen een meer efficiënte irrigatie toelaten en zo de productie van gewassen verbeteren. Daarnaast zullen zonne-energie-eenheden melk- en pluimveehouders helpen om hun normale productie van eieren, vlees en melk in stand te houden. De veerkracht van de plaatselijke landbouwers wordt met andere woorden verhoogd.

Naast technische capaciteitsopbouw zet het project ook in op opleidingen over het beheer van irrigatiesystemen en zonnepanelen. Dat moet de duurzaamheid en de continuïteit van de projectresultaten waarborgen. Het initiatief draagt bij tot het Palestinian Solar Initiative, dat tegen 2020 dertig procent van de energiebehoeften wil dekken door hernieuwbare bronnen. Het sluit ook aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling SDG 7 die voor iedereen toegang tot schone, betaalbare en betrouwbare energie wil garanderen.

 

 

Palestina Hernieuwbare energie Landbouw
Volgend artikel Databescherming in een snel ontwikkelende wereld