Antibiotica-resistentie treft ook Cambodja

Toon De Clerck
26 november 2018
[Interview] Antibioticaresistentie vormt een sluipende dreiging voor de Cambodjaanse volksgezondheid. Op uitnodiging van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen kreeg de Cambodjaanse journaliste Sokummono Khan de kans om in België meer te weten te komen over dit probleem.

Is het misbruik van antibiotica een groot probleem in Cambodja?

Zeker. Vooreerst is onze gezondheidszorg amper gereguleerd. Daardoor kan je overal medicijnen zonder voorschrift kopen. Antibiotica zijn dan ook alomtegenwoordig. Het gebrek aan kennis over het medicijngebruik vormt het tweede struikelblok. Verkopers informeren hun klanten daar niet over. Voor alle kwaaltjes grijpen mensen naar antibiotica, ook voor virale infecties waarbij dat niets uithaalt. En bij ziekten waarbij antibiotica wel hun nut hebben, stoppen mensen hun kuur vaak te vroeg. Daardoor overleven de sterkere bacteriën, wat resistentie in de hand werkt.

 

Wat doet de overheid aan het probleem?

De overheid heeft al actie ondernomen. Ze probeert de verkoop van antibiotica zonder voorschrift aan banden te leggen. Maar het is zo’n een wijdverspreid probleem dat dat niet gemakkelijk gaat. Zelfs als enkele verkopers de regels wel zouden volgen, kunnen de klanten altijd bij iemand anders terecht. Al groeit het beseft dat er iets moet veranderen. In samenwerking met ngo’s startte de overheid in 2014 sensibiliseringscampagnes om de mensen te wijzen op het gevaar van antibioticamisbruik. In de hoofden van de mensen vindt er nu stilaan een omslag plaats en ontstaat een verlangen naar een hervormde gezondheidszorg.

 

Wat heb je in België geleerd over het probleem van antibioticaresistentie?

Het heeft mijn percepties verbreed. Van de experten hier leerde ik dat het een globaal en controleerbaar probleem is. Mits voldoende expertise kan het worden aangepakt. Jammer genoeg ontbreekt dergelijke kennis in Cambodja.

Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, iedereen zou zijn dromen moeten volgen.

Wat kunnen de Belgische onderzoekers leren van Cambodja?

Het ITG zendt experten naar Cambodja en heeft enkele partnerschappen met lokale organisaties, dat vind ik belangrijk. Met dat veldwerk kunnen ze zaken onderzoeken die anders onmogelijk zouden zijn. Zo kan je malaria niet grondig bestuderen zonder op het terrein aanwezig te zijn. Bovendien denk ik dat de Westerse wetenschappers ook iets kunnen opsteken van de manier waarop we traditionele geneesmiddelen gebruiken in Cambodja. Vooral de oudere mensen doen dat nog. Onze inheemse alternatieve kruiden kunnen misschien leiden tot meer diverse behandelingen of nieuwe ontdekkingen.

 

Hoe is het om te werken als journalist in Cambodja?

Veel mensen zien het als een vrij gevaarlijk beroep. Dat is deels waar. Soms oefent het regime druk uit op journalisten die zich te kritisch opstellen. Maar het onderwerp waarover ik schrijf, is anders. Mijn thema’s zijn meer wetenschappelijk en vereisen meer concrete kennis. Dat maakt ze minder risicovol dan berichten over politiek. Ook de manier waarop je het verhaal brengt, speelt een rol. Je moet flexibel zijn in de strategieën die je toepast en waar nodig anonieme bronnen  gebruiken.

 

Wat is jouw boodschap aan jonge (vrouwelijke) journalisten?

Ik heb geen specifieke boodschap voor vrouwelijke journalisten. Iedereen zou iets moeten doen wat hem of haar voldoening geeft. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, iedereen zou zijn dromen moeten volgen. Als je gepassioneerd bent door schrijven, volg dan die passie. Iedereen zou moeten doen waar hij of zij van houdt.

Sokummono Khan

 

Sokummono Khan is een aanstormend journalistiek talent. Als multimedia-, radio- en tv-journalist voor Voice of America Khmer Service doet ze verslag van verhalen rond gezondheid, onderwijs, cultuur, gender, jeugd en politiek. Op het ITG wil ze meer te weten komen over antibioticaresistentie.

Journalist-in-Residence

Journalist-in-Residence is een initiatief van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). 3 journalisten uit Azië en Latijns-Amerika kregen in 2018 de gelegenheid hun kennis te verdiepen over een onderwerp uit de tropische geneeskunde of de wereldgezondheid. Het ITG is een essentiële partner van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Cambodja Gezondheid Medicijnen
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 15 /25 Nepgeneesmiddelen in Pakistan