Autonomie geeft Malinese vluchtelingen een toekomst

Annelies Van Erp
09 januari 2018
De gewapende conflicten die vijf jaar geleden uitbraken in Mali, deden zo’n 33.000 Malinezen in allerijl vluchten naar buurland Burkina Faso. Onder hen veel veehouders met hun kuddes. Zij proberen tot op vandaag te overleven in vluchtelingenkampen in het noorden van Burkina Faso. Dierenartsen Zonder Grenzen helpt hen door hun veeteelt, melkproductie én melkconsumptie te verbeteren.

Samen met de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), zette Dierenartsen Zonder Grenzen een project op touw dat de autonomie van de Malinese veehouders versterkt, ondervoeding bij kinderen tegengaat én de lokale melkboeren steunt.

Lokale melk tegen ondervoeding

Door het gebrek aan water en gras tijdens het droogseizoen produceren de koeien weinig melk. Nochtans is melk een belangrijk onderdeel van het dieet van de Sahelbevolking en onontbeerlijk voor de gezondheid van jonge kinderen.

Om de ondervoeding bij jonge kinderen tegen te gaan, stimuleert Dierenartsen Zonder Grenzen de consumptie van lokale melk via ‘melkkantines’ in de vluchtelingenkampen van Goudebou en Mentao, in het noorden van Burkina Faso. Drie keer per week ontvangen kinderen tussen 6 en 59 maanden oud een beker met 300 milliliter melk, in de daarvoor ingerichte hangars.

We kopen deze melk bij lokale minimelkerijen en transporteren deze naar de kampen. Zo ondersteunen we niet alleen de vluchtelingenkinderen maar ook de lokale en gevluchte veehouders, die hun melk verkopen aan de melkerijen. Ook de lokale vrouwen die deze melkerijen doen draaien - en hun gezin - worden er beter van. Een hoger inkomen bij vrouwen heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en voeding van hun kinderen. Want vrouwen zijn sneller geneigd hun extra inkomsten hieraan te besteden - in tegenstelling tot mannen.

Om de melkproductie van de koeien te verbeteren, zet Dierenartsen Zonder Grenzen sterk in op meer dierengezondheidszorg en beter veevoer.

 

Drie keer per week ontvangen kinderen tussen 6 en 59 maanden oud een beker met 300 milliliter melk, in de daarvoor ingerichte hangars. We kopen deze melk bij lokale minimelkerijen en transporteren deze naar de kampen.

Kind krijgt een beker melk.
© DZG/Wouter Elsen

Zonnepanelen voor koelkasten

Toch zijn er ook een heleboel obstakels die overwonnen moeten worden, zoals het gebrek aan een degelijke infrastructuur. Niet overal zijn koelwagens of koelkasten voorhanden en op plekken waar die laatste wel te vinden zijn, strooien stroomonderbrekingen vaak roet in het eten. Gelukkig maakt zonne-energie stillaan zijn opmars in Burkina Faso. De minimelkerijen die Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt, zijn uitgerust met zonnepanelen die de nodige energie leveren.

Gezamenlijk beheer van gras en water

Daarnaast brengt Dierenartsen Zonder Grenzen vertegenwoordigers van de vluchtelingen en lokale dorpelingen bijeen om afspraken te maken over het gebruik van weiden en waterbronnen. Zo verspreiden we de druk op de schaarse natuurlijke bronnen in de Sahel en vermijden we conflicten tussen de vluchtelingen en lokale veehouders.

Micro-ondernemingen verhogen autonomie

Hoewel Mali intussen een vredesakkoord heeft gesloten, blijft de veiligheidssituatie erg instabiel en is het voor veel vluchtelingen onmogelijk om terug te keren. ‘Het is essentieel om de zelfredzaamheid van de vluchtelingen te verhogen, zodat ze autonoom hun leven weer in handen kunnen nemen’, vertelt projectleider Salifou Ibra.

Daarom helpt Dierenartsen Zonder Grenzen hen bij het oprichten van micro-ondernemingen. Dat zijn kleine groepjes van 5 tot 12 personen die eenzelfde activiteit beoefenen, op basis van een gedeeld talent of ervaring rond melkproductie of veeteelt.

Startkapitaal

We organiseren vormingen en vereenvoudigen de toegang tot krediet zodat de vluchtelingen een startkapitaal ter beschikking hebben voor hun micro-onderneming. Sommige veehouders starten hiermee een handeltje in veevoeder, terwijl anderen schapen kopen, deze verzorgen en vetmesten om de dieren nadien tegen een hogere prijs te verkopen.

Deze activiteiten zorgen voor een inkomen en de vluchtelingen doen ook nieuwe ervaringen en kennis op. Vaardigheden die hen verrijken en ook van pas zullen komen bij een terugkeer naar Mali in de toekomst.

Mali Vluchtelingen Humanitaire hulp Veeteelt Melk
Terug naar dossier
Imprimer
In dezelfde categorie - Artikel 23 /34 Waarom nepgeneesmiddelen onaanvaardbaar zijn