België helpt appelteelt in Ethiopië

Chris Simoens
19 november 2017

Het internationaal erkend onderzoekscentrum ‘Proefcentrum Fruitteelt’ (pcfruit) uit Sint-Truiden hielp duizenden Ethiopische boeren aan een bijverdienste: appels telen.
 

Raar maar waar: appels zijn gegeerd in Ethiopië. Je vindt ze keurig gerangschikt in fruitkraampjes. Ze verkopen als zoete broodjes, nota bene tegen een prijs die vergelijkbaar is met die bij ons.

Universitaire samenwerking

Toch staat de Ethiopische appelteelt nog in de kinderschoenen. Daar wou Mekelle University – gelegen in het noordelijke Tigray – verandering in brengen. Dat gebeurde in het kader van een ruim 10 jaar durende samenwerking met de Vlaamse Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS).

VLIR-UOS vond in pcfruit een uiterst geknipte partner om de appelteelt op te krikken. ‘We stuurden enkele onderstammen en rassen naar Ethiopië’, zegt Tom Deckers, hoofd van de afdeling teeltonderzoek bij pcfruit. ‘Een Ethiopische firma zorgde voor de vermenigvuldiging van de onderstammen in een labo. We leerden hen een goeie ent plaatsen op de onderstammen zodat ze zelfstandig hun plantmateriaal konden produceren.

2450m hoog

Maar hoe teel je appelbomen in het warme Ethiopië? ‘Appelbomen hebben inderdaad koude nodig. Dat zet een rustperiode in gang waarbij ze hun bladeren verliezen. In Ethiopië vind je een geschikte zone vanaf 2450m hoogte.’ Maar zelfs op die grote hoogte zijn er onvoldoende koude-uren. Resultaat: de bomen bloeien 4 tot 6 weken lang, tegenover 2 weken bij ons. ‘Toch vormt dat niet echt een probleem. Want dan kan je verse appels plukken over een langere periode en heb je geen frigo nodig.’ De teler kan een rustperiode forceren door de boom geen water meer te geven. De appelbomen in Ethiopië worden immers bevloeid, vaak gewoon met een grachtje. ‘Door de bevloeiing stop te zetten, gaan de appelbomen in een rustfase. De bladeren vallen af of de teler plukt de bladeren zelf.

De bomen bloeien 4 tot 6 weken lang, tegenover 2 weken bij ons. Toch vormt dat niet echt een probleem. Want dan kan je verse appels plukken over een langere periode en heb je geen frigo nodig.

Superzoete appels

De aan het Belgische klimaat aangepaste variëteiten – Jonagold, Golden Delicious, Gala, Fuji… - leverden verrassend smakelijke appels op. De Jonagoldappels kleurden zelfs fel en smaakten heel zoet dankzij de gulle Ethiopische zon. Pcfruit testte ook twee minder koudebehoevende rassen: Bound Red, een lokale Ethiopische variëteit, en Anna, een variëteit die veel in Israël gekweekt wordt. Bij zowel Anna als Bound Red konden de boeren tweemaal per jaar oogsten door een rustperiode van een maand te induceren.

De aan het Belgische klimaat aangepaste variëteiten – Jonagold, Golden Delicious, Gala, Fuji… - leverden verrassend smakelijke appels op.

De telers met hun opbrengst, een emmer appelen.
© pcfruit

Duizenden boeren

Mekelle University stond mee in voor de organisatie van voorlichtingssessies voor de telers. Een aantal ngo’s waaronder Caritas brachten de appelbomen tot bij hen. ‘Elke geïnteresseerde kreeg 7 à 10 boompjes. Niet alle boeren hebben de appelteelt  voortgezet. Bij sommigen werden de boompjes afgevreten door geiten. In totaal hebben we duizenden boeren aan appelboompjes geholpen. En denk niet dat ze de appels zelf opeten, ze verkopen ze liever. Zoals iemand getuigde: dankzij de opbrengst van mijn appels konden mijn twee kinderen studeren. Het doet deugd zoiets te horen’, besluit een tevreden Tom Deckers.

Appel Ethiopië
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 12 /16 België investeert in vernieuwend landbouwonderzoek