België helpt de meest kwetsbaren in Congo: 5 getuigenissen

FAO & Julia Moisan
23 januari 2018
Met zijn financiële steun aan de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) geeft België heel wat gezinnen de kans om na een natuurramp of een politieke crisis de draad weer op te pakken. Zo kunnen de ontheemden uit Kasaï met de hulp van FAO en lokale ngo’s opnieuw land bewerken en krijgen ze advies over voeding en voedselzekerheid. Dit is hun verhaal.

Elisabeth Mutweli, ontheemde, Tanganyika

Ik ben FAO dankbaar voor de hulp. Nu heb ik een betere methode om zoete aardappelen te telen. We kregen hakken, gieters en spades. Ik heb zes kinderen en ben sinds kort weduwe. Ik reken nu integraal op de opbrengst van het veld om mijn kinderen te voeden.

Elisabeth kreeg van FAO lanbouwmateriaal
© FAO/D. Kannah

Lazare Mashala, opvanggezin, Kasaï

Ik kan niemand zien lijden. Daarom geef ik uit mededogen onderdak aan vier ontheemde gezinnen. Ik stimuleer hen om land te bewerken, dat is ook goed voor onze landbouwopbrengsten. Met de steun van FAO heb ik veel nieuwe technieken geleerd. Planten zijn als mensen: ze hebben zorg en voedsel nodig.

Lazare ontwikkelde door de hulp van FAO nieuwe technieken om het land te bewerken.
© FAO/D. Kannah

Godet Tshitita, ontheemde, Kasaï

Mijn ouders zijn vermoord en ons huis werd in brand gestoken. Het vee dat mijn ouders hadden en al mijn bezittingen heb ik moeten achterlaten. Mijn ouders hadden geiten en varkens. We hadden ook meubels. In Tshikapa moet ik weer van vooraf aan beginnen. Met de steun van een ngo en FAO ben ik begonnen met de teelt van amarant, kolen en aubergines. Ik heb een deel kunnen verkopen en met de opbrengst kon ik gezouten vis en gedroogd vlees aanschaffen, naast zeep en kledij.

Godet begon met teelt van amarant, kolen en aubergines dankzij de steun van FAO.
© FAO/D. Kannah

Agnès Lupetu, ontheemde, Kasaï

De militie stak mijn huis in brand. Ik raakte zwaar verbrand. Mijn zes kinderen zijn in de brand gebleven. Mijn man probeerde te vluchten. Sindsdien heb ik niets meer van hem vernomen. Dat alles is nu drie maanden geleden. Ik heb me twee dagen schuilgehouden in de brousse, zonder medische zorgen. Voorbijgangers hebben me dan naar Tshikapa gebracht. Ik kreeg een lapje grond en kan nu bonen telen.

Agnès kreeg een lapje grond en kan door de hulp van FAO bonen telen.
© FAO/D. Kannah

Gisèle Tshela, ontheemde, Kasaï

Ik was op de vlucht toen de weeën begonnen. Voorbijgangers zijn mij komen helpen bij de bevalling langs de kant van de weg. Daarna heeft een jong meisje zich ontfermd over mijn dochtertje. Toen ik in Tshikapa aankwam, kreeg ik te horen dat FAO en lokale ngo’s land ter beschikking stelden van ontheemden. Ik ben dan begonnen met de teelt van bonen, kolen, tomaten en aubergines en kan nu mijn gezin voeden.

Gisèle kan door de hulp van FAO groenten telen en haar gezin voeden.
© FAO/D. Kannah
DR Congo Humanitaire hulp Voedselzekerheid
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 39 /57 België zorgt voor meer voedselzekerheid in Kasaï