Clara vormt zich een beeld van kinderhandel in Togo

Esther Ingabire
01 december 2014
We hadden een gesprek met Clara, een meisje van 14 uit Luik dat de kans kreeg naar Togo te reizen om zich een beeld te vormen van het leven van slachtoffers van kinderhandel en van de weg die ze hebben afgelegd.

Wat heeft je aangezet om deel te nemen aan de uitzending en hoe wist je hiervan?

Ik heb naar de allereerste reeks van Code Aventure gekeken en ik vond de uitzendingen zeer interessant. Ik heb het er ook in mijn vriendenkring over gehad. Een van mijn vrienden heeft meegewerkt aan de uitzending over straatkinderen in Haïti en toen hij vertelde wat hij heeft meegemaakt, kreeg ik nog meer zin om het erop te wagen. Toen de inschrijvingen voor het tweede seizoen liepen, heb ik er met mijn ouders over gesproken en ze hebben me geholpen met de inschrijving.

Hoe heb je je voorbereid op de uitzending en de reis?

Bij de inschrijving weet je niet naar welk land je gaat vertrekken en ook niet wat het thema van de uitzending zal zijn. Voor de casting had ik net het thema van kinderrechten voorbereid, maar pas bij de ontmoeting met het team van Plan België heb ik meer informatie gekregen: persdossiers, video’s… De eerste uitzending ging over fairtradechocolade, maar toen ik het thema vernam, besefte ik dat dat een hele uitdaging zou zijn. De kinderen die het slachtoffer zijn van kinderhandel, waren misschien wel van mijn leeftijd.

Welke momenten van de reis hebben je het meest aangegrepen?

De eerste 10 dagen waren heel rijk aan intense indrukken! Het was aangrijpend om te zien hoe Alice (een meisje van Plan Togo dat meereisde nvdr) in het hotel voor het eerst ziet wat televisie is. We hadden ook een gesprek met een voormalige kinderhandelaar en zijn getuigenis was best zwaar. Mijn ontmoeting met Dodji (pas bevrijd) maakte ook heel wat emoties los: ze was even oud als ik, ze was pas teruggekeerd en vertelde veel over de andere slachtoffers. Het voelde alsof ik al haar ervaringen van binnenuit meebeleefde want elke stilte, alles wat onuitgesproken bleef en zelfs de moeite die ze soms had om dingen onder woorden te brengen, maakten duidelijk welke angsten ze had uitgestaan en hoe intens die belevenissen waren.

Geeft deze ervaring je zin om je sociaal te engageren of iets anders te doen?

Ik hou van reizen en ontdek graag andere culturen en deze reis heeft dat nog duidelijker gemaakt. Later zou ik me graag meer inzetten om wat ik leer door te geven en met anderen te delen. Om te beginnen willen mijn ouders en ik graag Plan-ouder worden van een kind in Togo en als het kan, van iemand die ik ontmoet heb. Ik wil best nog eens teruggaan, maar het zou onder andere omstandigheden zeker niet meer hetzelfde zijn. En ja, de band met Alice was zo sterk omdat we 10 dagen lang de hele tijd samen zijn opgetrokken.

Wat zou je anders doen als je de reis mocht overdoen?

Ik zou helemaal niets anders doen! Deze ervaring was gewoonweg af: de reis, de opnames, de ontdekkingen, het gevoel iets nuttigs te doen… Ik zie gewoon niet wat ik hieraan zou kunnen wijzigen. Deze boeiende herinneringen zullen me bijblijven alsof het gisteren was.

 

Wie?

Clara Dorzée, 14 jaar, leerling 3e humaniora in Luik, animatrice bij de Franstalige gidsen, houdt van klimmen en lezen.

 

Wat?

Nam deel aan de uitzending Code Aventure (gesubsidieerd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking) met Plan België om meer te leren over kinderhandel in Togo.

 

Waarom?

De uitzending heeft tot doel 5 jongeren tussen 11 en 13 jaar op inleefreis naar een ontwikkelingsland te sturen in samenwerking met een ngo. Zo krijgen Belgische kinderen de kans de leefwereld van kinderen in deze landen te ontdekken. De uitzending koppelt ontdekkingszin aan ontmoetingen en verschaft jongeren een beter inzicht in de wereld.

 

Wanneer?

Uitzending elke vrijdag om 19u op Ouftivi tussen 21 november en 19 december 2014.

Togo Kinderhandel Wereldburgerschap
Terug naar dossier
Imprimer