Colombiaanse koffie in Belgische kopjes

Roxanna Deleersnyder
07 maart 2018
Ilse Geyskens serveert authentieke Colombiaanse koffie in Medellín en Brussel. Ontdek het verhaal achter Café Velvet.
Ilse Geyskens

 

Wie? Ilse Geyskens, oprichtster van Café Velvet.

Wat? Café Velvet is een Colombiaans-Belgische startup met vestigingen in Medellín en Brussel, waar alleen authentieke Colombiaanse koffie wordt geserveerd.

Waarom? Omdat een investering in het land van productie belangrijk is en Colombia veel te bieden heeft op het vlak van professionaliteit en kwaliteit.

Koffieland zonder koffiecultuur

Ik studeerde rechten en werkte vele jaren in de advocatuur en private sector. Enkele jaren geleden verhuisde onze familie naar Miami. Daar engageerde ik me voor een ngo-project van 4 maanden in Medellín. Ter plaatse stelde ik vast dat Colombia – toch een van de grootste koffieproducenten ter wereld - geen koffiecultuur kende. Koffieboeren exporteerden hun volledige oogst naar de rest van de wereld terwijl ze zelf enkel oploskoffie dronken. Alsof wij in België alleen een pils zouden drinken, terwijl we al onze artisanale bieren naar het buitenland versassen.

Colombia kende rond 2012 een economische boom waardoor ook de middenklasse groeide. De zogenaamde “third wave”, de interesse voor het volledige proces van de herkomst van koffie - van boon tot in de tas - was reeds verschillende jaren een hype in vele grootsteden in het buitenland. Het leek dus vanzelfsprekend dat ook in Colombia een brede laag van de bevolking interesse zou krijgen voor kwaliteitsvolle koffie van eigen bodem.

Koffieboeren exporteerden hun volledige oogst naar de rest van de wereld terwijl ze zelf enkel oploskoffie dronken. Alsof wij in België alleen een pils zouden drinken, terwijl we al onze artisanale bieren naar het buitenland versassen.

Café con acento belga

In een modern nieuw gebouw opende ik in 2014 de eerste Café Velvet in Medellín, met als slogan: ‘café con acento belga’. We proberen er het beste van België en Colombia te combineren in onze koffies en lichte gerechten. Een Colombiaanse architecte ontwierp het interieur. Het doet denken aan een grote huiskamer met een portret van Kuifje en veel tropisch groen. De “groene” ongebrande koffie halen we direct bij verschillende koffieboeren in de buurt, van kleine koffieboeren die nog heel artisanaal werken tot meer professioneel georganiseerde ondernemers die een grotere hoeveelheid koffie produceren. We zijn overigens altijd op zoek naar nieuwe origines en de selectie gebeurt in ons koffie-laboratorium in Itagüí, dicht bij Medellín. We selecteren bovendien enkel koffie die aan strikte kwaliteitseisen voldoet en waarnaar ook wordt verwezen als specialty coffee.

 

Voor wat hoort wat

Regelmatig brengen Colombiaanse koffieboeren en ondernemers uit de buurt een bezoek aan Café Velvet. Op die manier is het heel leuk om de koffieboeren in onze koffiebar zelf hun product te zien consumeren, iets waar ze zelf ook erg trots op zijn. Tijdens onze jaarlijkse uitstap gaan we bovendien met het hele Colombiaanse team een plantage bezoeken waar we vaak mee samenwerken. Enkele koffieboeren zijn ondertussen zelfs goede vrienden geworden.

Na het selecteren van de groene koffie volgt het branden ervan. Zes maanden na de lancering van Café Velvet openden we een eigen koffiebranderij. Op die manier kunnen we zelf het brandprofiel bepalen van de koffies die we aanbieden. Doorgaans zijn dit lichtere of medium brandingen, die de aroma’s van de kwaliteitsboon tot zijn recht laten komen. De houdbaarheid van gebrande koffie is tamelijk beperkt, ideaal consumeer je deze binnen drie weken om ten volle van de complexiteit van alle aroma’s en smaken te kunnen genieten.

Het laatste stadium is in handen van onze baristas die in Café Velvet de koffie klaarmaken. Alle baristas moeten nauwgezet opgeleid worden voor ze de espressomachines en andere apparatuur mogen bedienen. Daarnaast moet iedereen in ons team een grondige kennis hebben over het koffieproces en de origines die we serveren om bij ons te kunnen werken.

De buurt in Brussel is vrij vergelijkbaar met deze van Medellín: trendy, levendig, internationaal en met veel digital nomads, starters en creatievelingen.

Buitenaanzicht Café Velvet
© Café Velvet

Van Colombia naar België

In juli 2016 opende ik een tweede Café Velvet, ditmaal in Brussel en ingericht door dezelfde Colombiaanse architecte als in Medellín. Hier kozen we een geklasseerd 16de-eeuws gebouw als locatie, gelegen aan het Sint-Katelijneplein. De buurt in Brussel is vrij vergelijkbaar met deze van Medellín: trendy, levendig, internationaal en met veel digital nomads, starters en creatievelingen. In deze koffiebar serveren we dezelfde origines als in Colombia, maar ze worden gebrand in onze branderij in Anderlecht.

 

En de toekomst?

Momenteel verblijf ik meestal in Brussel. Van hieruit coördineer ik de activiteiten van zowel mijn Belgisch als mijn Colombiaans team, maar ik keer regelmatig terug naar Colombia. Hopelijk kan ik binnenkort uitbreiden, zowel in België als in Colombia, maar ook in de internationale export. Mijn team organiseert verder regelmatig koffieworkshops en onze koffie wordt ook verkocht aan bedrijven die liever een kwaliteitsvol kopje koffie serveren.

www.cafevelvet.co

Colombia Koffie
Terug naar dossier
Imprimer
In dezelfde categorie - Artikel 11 /22 Kunst verandert kinderlevens