Cordtuch organiseert gemeenschapstoerisme in Ecuador

Sarah Marlier
15 juni 2017
Dankzij steun van het Trade for Development Centre – een initiatief van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking – verbetert Cordtuch (Ecuador) haar aanbod van gemeenschapstoerisme.

Ecuador is één van de voorlopers op het vlak van ‘gemeenschapstoerisme’ (of communautair toerisme) waarbij je te gast bent bij een inheems volk. Dankzij de aanwezigheid van vier ecosystemen - kust, siërra, Amazonegebied en Galapagoseilanden- herbergt het een onmetelijke biodiversiteit. Daarnaast bestaat de bevolking voor 25 % uit inheemse gemeenschappen met voorouderlijke tradities. Gemeenschapstoerisme werd dan ook een fundamenteel element in de nationale ontwikkelingsstrategie van het land. Het zorgt voor investeringen, verhoogt het bbp, creëert nieuwe bronnen van waardig werk en krikt de levensstandaard op van de lokale gemeenschappen.

Gemeenschapstoerisme zorgt voor investeringen, verhoogt het bbp, creëert nieuwe bronnen van waardig werk en krikt de levensstandaard op van de lokale gemeenschappen.

Gemeenschapstoerisme Chimborazo

De Corporación para el Desarrollo del Turismo Comunitario de Chimborazo (Cordtuch) verenigt 11 initiatieven van communautair toerisme verspreid over vijf kantons van de provincie Chimborazo. Bezienswaardigheden als het natuurpark Reserva de Producción Fauna Chimborazo, het nationaal park Sangay en El Tren (met reizen in toeristische (slaap)treinen op panoramische routes) trekken een divers publiek: nationale en internationale bezoekers die houden van de natuur, spoorwegliefhebbers en reizigers die zich aangetrokken voelen tot het communautair toerisme. Toch moet Cordtuch haar aanwezigheid in de provincie nog versterken vermits het slechts 0,95% van de inkomsten uit toeristisme uitmaakt in de provincie.

De initiatieven van de Cordtuch-leden blazen de lokale economie nieuw leven in, creëren werkgelegenheid en beschermen de voorouderlijke kennis en het cultureel erfgoed van het Kichwa Puruwa-volk. Interculturele relaties met toeristen worden daardoor mogelijk. Deze initiatieven dragen ook bij tot de bewustmaking en de bescherming van de natuurlijke rijkdommen, wat er mee voor garant staat dat de bevolking kan leven in een gezonde en evenwichtige omgeving.

Er werden nieuwe activiteiten en initiatieven ontwikkeld zoals ambachtelijke workshops, centra voor de verwerking van geneeskrachtige planten, projecten om lama’s, vicuña’s en alpaca’s te houden, boomkwekerijen, een cultureel museum, agro-ecologische boerderijen, …

Er werden nieuwe activiteiten en initiatieven ontwikkeld zoals ambachtelijke workshops, centra voor de verwerking van geneeskrachtige planten, projecten om lama’s, vicuña’s en alpaca’s te houden, boomkwekerijen, een cultureel museum, agro-ecologische boerderijen, … of nog, herbebossingsprojecten met inheemse boomsoorten, bescherming van de páramo – een typisch ecosysteem uit de Andes – en van de microstroomgebieden. Om de activiteiten van Cordtuch te versterken werd een commerciële en technische tak opgericht, de Operadora de Turismo Comunitario Puruha Razurku die de diensten van de leden op de markt brengt.

Een winkeltje opgezet door Cordtuch
© Cordtuch

Verbeterd toeristisch aanbod dankzij Trade for Development Centre

Het project gefinancierd door het Trade for Development Centre is erop gericht de kleine ondernemingen voor communautair toerisme duurzaam te maken. Het biedt steun via (1) de versterking van ondernemingsvaardigheden in het algemeen, (2) de ontwikkeling van het toeristisch aanbod op de lokale, regionale of internationale markten aan de hand van systemen om de kwaliteit te verbeteren en te controleren, gebaseerd op certificeringen van duurzaam toerisme (3) en deelname aan handelsbeurzen om het aanbod van communautair toerisme te presenteren.

Twee voorbeelden maken het project meer concreet;

  • Er werd een verhalenboek uit de Andes opgesteld in samenwerking met de Faculteit voor Natuurlijke Rijkdommen van de Universiteit van Rio Bamba (cursus ecotoerisme). Elke gemeenschap kon een verhaal uitkiezen dat werd opgetekend en uitgebeeld met een aquareltekening. De universiteitsstudenten namen deel aan vertelavonden in de gemeenschappen om vergeten verhalen op te rakelen en neer te schrijven. Het ging niet alleen om het opwaarderen van het cultureel erfgoed maar ook om een uitwisseling tussen verschillende generaties en gemeenschappen.
  • Cordtuch heeft een handboek voor bewegwijzering gemaakt voor de 11 deelnemende gemeenschappen. Daarmee wil het zijn bedrijfsimago versterken en tegemoetkomen aan de noden van toeristen. Het handboek bevat toeristische informatie, oriëntatie, ecologische en culturele uitleg, waarschuwingen voor eventuele risico’s, enz die de gemeenschappen aan de toeristen kunnen meegeven. Het bevat ook een huisstijl voor wegwijzers en informatieborden met technische normen en standaarden voor teksten, opbouw, logo’s, kleuraanduidingen en materiaalgebruik. Het handboek werd uitgedeeld aan de overheden zodat het ook op nationaal vlak kan worden gebruikt.

www.cordtuch.org.ec

Een groen landschap
© Cordtuch
Inheemse volkeren Ecuador Duurzaam toerisme
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 5 /10 Fair Trade Tourism certificeert eerlijk toerisme in Zuidelijk Afrika