Cultuur als hefboom voor sociale verandering

Jérôme Van Ruychevelt
01 april 2016
De vzw Z! organiseert muziekfestivals. Mijn taak is bruggen te bouwen tussen de ‘jonge’ generatie onder het publiek en het verenigingsleven en de spelers op het terrein. Esperanzah!, ons grootste festival, vervult daarbij een belangrijke schakelrol. Bedoeling is dat mensen in een sfeer van artistieke creativiteit samenkomen en in debat gaan.

We zijn ook partnerschappen aangegaan met muziekfestivals in het Zuiden. In 2013 trok een team van vijftien van onze vrijwilligers naar het festival Fesdig in Burkina Faso. Ze zetten er een lokale radio op in de rand van het event. Een deel van dat team is momenteel in Goma om een handje toe te steken bij de coördinatie van het festival Amani. Individuele en collectieve emancipatie heeft volgens ons evengoed te maken met de waardering van regionale artiesten als met het instandhouden van de zaaddiversiteit, want uiteindelijk draait alles om cultuur. Het achterliggende idee is dat culturele rijkdom evenzeer moet worden verdedigd als een sociale en solidaire economie (in tegenstelling tot de neoliberale antithese die cultuur wil standaardiseren).

Interconnectiviteit

Met deze schat aan ervaringen werken we in België elk jaar een campagne uit in samenwerking met NCOS-11.11.11. We willen mensen meer en meer bewust maken van de algemene interconnectiviteit van onze wereld. De toekomst van het Noorden is verweven met die van het Zuiden, het lokale met het globale, de natuur met de mens en omgekeerd. We doen er alles aan om instrumenten aan te reiken voor een beter begrip van de wereld en om concrete positieve alternatieven voor te stellen, daar waar iets niet goed werkt. Ik kies systematisch een campagnethema met een boeiend verhaal. Ik geloof er namelijk in dat het gesproken woord en emoties voor de nodige empathie zorgen om een jong publiek warm te maken voor een thema waarmee het in het dagelijkse leven eigenlijk niet in aanraking komt. Daarom heb ik de taak projecten met een zeer breed cultureel palet uit te werken en alle betrokken spelers rond te tafel te verzamelen: zangers, animatoren van ngo’s, radiopresentatoren, videoploegen, expats …

Plein der mogelijkheden

Verleden jaar organiseerden wij met de jongeren van een wijkhuis in Schaarbeek een bezoek aan het ‘Museum van het kapitalisme’ en een ontmoeting met rapper ‘Kaer’ van de groep Starflam. Het project werd afgerond met een workshop ‘een rap schrijven’ over het thema… landroof! Niet vanzelfsprekend! Maar op het einde van het project richtten enkele jongeren samen met actoren van het terrein ‘Het plein der mogelijkheden (1) op. Daar ontmoetten ze de directeur van het festival Amani (Congo) en hun lievelingsacteurs die belangstelling voor de projecten hadden.

Dit jaar gaan jongeren uit de regio Namen op onderzoek uit. Gedurende enkele dagen trekken ze rond met een woonwagen die uitgerust is voor live radio-uitzendingen op verschillende kanalen van het verenigingsleven. Hun opdracht is te begrijpen hoe lokale alternatieve initiatieven werken om op basis daarvan een ander globaal voedselsysteem te bedenken. Ook bij dit project zijn artiesten betrokken en komt er veel verbeeldingskracht bij kijken!


(1) Plaats van het Festival Esperanzah! waar meer dan 300 betrokken actoren animaties organiseren rond concrete lokale alternatieve mogelijkheden in België.

 • Wie: Jérôme Van Ruychevelt, verantwoordelijke verenigingsleven bij vzw Z!
 • Wat: jaarlijkse campagne voor de sensibilisering van jonge festivalbezoekers voor de sociaal-economische uitdagingen van vandaag.
 • Waarom: vraag van het publiek naar instrumenten om de wereld te leren begrijpen, maar ook naar alternatieve mogelijkheden in een optimistisch en creatief ingestelde wereld.
  Jerome Va, Rijckevelt
  Jérôme Van Ruychevelt
  © Dragan Markovic

   

Cultuur
Terug naar dossier
Imprimer
In dezelfde categorie - Artikel 21 /22 Ebola bestrijden in Guinee