De aardappel, grootste werkgever in Peruaanse Andes

Aurélie Van Wonterghem
07 juni 2018
Wij Belgen zijn gek op aardappelen. Dat maakt België een grote producent en exporteur van het aardappelgewas. Maar ook Peru -  dé grootste aardappelproducent in Latijns-Amerika – is een niet te onderschatten speler.  

In Peru worden al bijna 7000 jaar aardappelen verbouwd. De ons welbekende aardappel is dan ook afkomstig uit Peru. De Spaanse veroveraars hebben de knollen in Europa geïntroduceerd, waarna ze hun vaste stek vonden in de Belgische keuken.

 

110.000 jobs

Op wereldschaal worden jaarlijks zo’n 341 miljoen ton aardappelen geproduceerd. De grootste producenten zijn China, India en Rusland. België en Peru produceren respectievelijk 4,6 en 4,5 miljoen ton per jaar. De aardappel is het derde belangrijkste gewas ter wereld, na rijst en tarwe.

Peru moet dus zeker niet onder doen. Aardappelvelden bestrijken 300.000 hectare in het land van de voormalige Inca’s, bijna vier keer zoveel als in België (80.000 hectare). Het grootste deel (96%) ligt in het Andesgebergte. Daar heersen uiteenlopende microklimaten die het mogelijk maken heel diverse aardappelvariëteiten te kweken. Met 110.000 jobs is de aardappelteelt de grootste werkgever voor de Peruaanse Andesbevolking, die vooral in de landbouw werkt.

Aardappelen vormen ook de voornaamste bron van voeding voor ruim 700.000 boerengezinnen in het Andesgebergte. Dat komt voornamelijk door de hoge voedingswaarde ervan. De knollen zijn immers rijk aan de vitamines C, B1, B3 en B6. Ze zijn ook een bron van koolhydraten met drie vierde minder calorieën dan brood. Gekookte aardappelen bevatten meer proteïne dan maïs en tweemaal zoveel calcium.

Op wereldschaal worden jaarlijks zo’n 341 miljoen ton aardappelen geproduceerd. De grootste producenten zijn China, India en Rusland. België en Peru produceren respectievelijk 4,6 en 4,5 miljoen ton per jaar. 

Een groot aardappelveld
© Shutterstock

Poot van een poema

De Peruaanse keuken is ondenkbaar zonder de aardappel. Hij vormt dan ook de ruggengraat van tal van gerechten. Denk maar aan ‘papa rellena’: gefrituurde aardappelpuree gevuld met rundsvlees en/of groenten; of de bekende ‘lomo saltado’: een vleesgerecht dat traditioneel gecombineerd wordt met gebakken aardappelen.

Het kweken van verschillende variëteiten wordt van generatie op generatie doorgegeven. De boerenfamilies telen elk hun eigen selectie van aardappelvariëteiten met soms tientallen variëteiten op éénzelfde veld! Een leuk weetje: het Peruaanse Spaans beschikt over meer dan 1000 woorden om de aardappel en zijn variëteiten te benoemen. De namen hebben vaak een link met het uitzicht. Zo heet een grijze, langwerpige aardappel ‘puma maki’ of ‘poot van een poema’, en een roodachtige kreeg de naam ‘puka k’usin’ of ‘rode pompoen’.

Dossier aardappelen

De aardappel vormt de ruggengraat van tal van Peruaanse gerechten. 

gefrituurde aardappelpuree gevuld met rundsvlees en groenten
© iStock

Wist je dat…

  • Een hectare aardappelen twee tot vier keer meer voedselwaarde oplevert dan een hectare graan.
  • Een gekookte aardappel de helft van de dagelijkse behoefte aan vitamine C bevat en een groot aantal vitamine B, ijzer, kalium en zink.
  • Vers geoogst, de aardappel 80% water en 20% droge substantie bevat. Van die droge substantie is bijna vier vijfde zetmeel.
  • In Peru het kweken van aardappelen 110.000 jobs en 34 miljoen daglonen oplevert.
  • De opbrengst per hectare in België ruim drie maal hoger ligt (50 ton) dan in Peru (14 ton).
Voedselzekerheid Aardappel
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 6 /6 Hoe overleven Peruaanse aardappelboeren?