Duurzaam toerisme in Ecuador boomt: scholen springen op de kar

VVOB
21 november 2018
Internationale organisatie Dubai Cares en de Belgische overheid bundelen financiële middelen om een nieuw project van VVOB – education for development in Ecuador te steunen. Met een totaalbudget van meer dan 600,000 dollar maakt het ‘Skilling for Sustainable Tourism’-project toerismeopleidingen in het secundair onderwijs relevanter, milieubewuster en motiverender. Daarvoor bouwt VVOB partnerschappen tussen secundaire scholen en de groeiende toerismesector in Ecuador. ‘Dit heeft niet enkel positieve gevolgen voor jonge afgestudeerden en hun toekomstige werkgevers. Het geeft ook een ecologische boost aan de toerismesector in Ecuador’, zegt VVOB-programmamanager in Ecuador Caroline Decombel.

Weg vrijmaken voor jongeren

Ecuador is een rijk land wat betreft hun mensen, flora en fauna. Het ligt pal op de evenaar en wordt getrakteerd op een aangenaam klimaat het hele jaar door, met warmere dagen aan de kust en koelere nachten in de hoge bergen. Het verbaast niet dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is voor het land. Maar terwijl de lijst vacatures in de toerismesector exponentieel aanzwelt, blijft een groot deel van Ecuadors jongerenbevolking werkloos (11,3%) of zitten jongeren vast in een job die niet overeenstemt met hun opleiding (53,2%).

Annina Mattson, programmadirecteur bij Dubai Cares, legt uit waarom haar organisatie zich achter VVOB’s recentste project in het land schaart: “We zien dat Ecuadors toerisme-industrie snel aan het groeien is. Het belang van de sector voor zowel het BNP als de arbeidsmarkt zal toenemen de komende jaren. Het Skilling for Sustainable Tourism-project maakt de weg vrij voor jongeren in Ecuador om die kansen op werk te grijpen, en om mee te bouwen aan de duurzame ontwikkeling van deze belangrijke economische sector.”

Het project bekommert zich inderdaad niet alleen over de opleiding van studenten in ‘traditioneel’ toerisme, maar legt een duidelijke nadruk op duurzaamheid. Zo kan de sector verder ontwikkelen met respect voor de natuurlijke rijkdommen van Ecuador.

Het project bekommert zich niet alleen over de opleiding van studenten in ‘traditioneel’ toerisme, maar legt een duidelijke nadruk op duurzaamheid. Zo kan de sector verder ontwikkelen met respect voor de natuurlijke rijkdommen van Ecuador.

Professionele ontwikkeling, leermaterialen, werkplekleren

In de praktijk richt VVOB zich op 21 secundaire scholen in hoofdstad Quito en provincie Manabí die opleidingen aanbieden waarmee studenten aan de slag kunnen in de reisindustrie. Concreet gaat het over de ‘Bachillerato Técnico Ventas e Información Turística’ en de ‘Bachillerato Técnico Servicios Hoteleros’ (vrij vertaald als toerismeopleiding en hotelopleiding respectievelijk).

Het project stimuleert duurzame samenwerkingsverbanden tussen deze scholen en de reisindustrie op drie manieren:

  • Vakmensen van de privébedrijven – of dat nu grote of kleine hotels zijn of lokale touroperators die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen – trainen de leerkrachten van de geselecteerde scholen om diens kennis en vaardigheden te verrijken met de laatste nieuwigheden op de markt;
  • de privébedrijven voorzien de scholen van leermaterialen;
  • en studenten krijgen de kans om hun theoretische kennis aan te vullen met praktische ervaring via stages bij de privébedrijven.

Perfecte match

Deze win-winaanpak geeft vertrouwen dat secundaire studenten een opleiding volgen die relevant is, en dat bedrijven getalenteerde werknemers kunnen aantrekken. Het is bovendien een aanpak die VVOB al jaren aan het ontwikkelen is.

In Ecuador werkt VVOB samen met scholen en privéorganisaties om de onderwijsaanpak van de eerste op een lijn te brengen met de noden van de laatste in wat ze RCC-projecten noemen. ‘RCC’ staat voor ‘Relación Colegio-Comunidad’ in het Spaans, of ‘School-Gemeenschap Partnerschap’ in het Nederlands. Dat is precies waar VVOB op doelt met deze projecten: partnerschappen creëren van middelbare scholen die technische en beroepsrichtingen aanbieden met (lokale) privébedrijven. Scholen worden zo gelinkt aan relevante bedrijven actief in dezelfde vakgebieden.

Afgelopen en huidige RCC-projecten draaien onder andere rond elektriciteit, automechanica, bouw, artificiële inseminatie enzoverder.

Uit ervaring weten we dat onze aanpak in Ecuador werkt. We linken tso- en bso-scholen aan de privésector om relevant onderwijs te verzekeren. 

Caroline Decombel - VVOB

Pieken dankzij partnerschap

Het budget voor Skilling for Sustainable Tourism stelt VVOB in staat om een RCC-project uit te werken dat breder en dieper gaat dan ooit. Het project test de aanpak in het gebied van duurzaam toerisme in 21 scholen in Manabí en Quito en creëert tegelijkertijd gunstige omstandigheden om het te repliceren en op te schalen. Er is ook een belangrijk onderzoekluik aan het project geweven: een kostenbatenanalyse en rapid-cycle evaluatie geven inzicht in de impact en resultaten op langere termijn van de aanpak.

VVOB’s programmamanager in Ecuador Caroline Decombel werpt een optimistische vooruitblik op het nieuwe partnerschap met Dubai Cares: ‘Uit ervaring weten we dat onze aanpak in Ecuador werkt. We linken tso- en bso-scholen aan de privésector om relevant onderwijs te verzekeren. Met de waardevolle steun van Dubai Cares kunnen we die aanpak verbeteren, het toepassen op de duurzame toerismesector en de opschaling ervan voorbereiden. We kijken uit naar het moment waarop deze nieuwe getalenteerde groep toerismestudenten de arbeidsmarkt betreden. Dit heeft niet enkel positieve gevolgen voor jonge afgestudeerden en hun toekomstige werkgevers. Het geeft ook een ecologische boost aan de toerismesector in Ecuador.’

VVOB - education for development is een Vlaamse vzw met 35 jaar ervaring in het duurzaam verbeteren van onderwijssystemen wereldwijd. Via capaciteitsopbouwende trajecten ondersteunt VVOB initiële en bijscholingsopleidingen voor leerkrachten en schoolleiders in negen landen (waaronder Vlaanderen) in het kleuter-, lager, algemeen secundair, en secundair technisch en beroepsonderwijs. VVOB rekent daarvoor op steun van Vlaamse, Belgische, Europese en andere internationale financiële instellingen.

Ecuador Duurzaam toerisme Onderwijs Jongeren
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 2 /11 Duurzaam toerisme in de townships van Stellenbosch