Go Goals: een bordspel over de SDG’s

Christophe Verhellen - UNRIC
22 februari 2018
De Verenigde Naties hebben een bordspel ontwikkeld over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Het spel is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen uit de lagere school, maar iedereen kan ermee aan de slag. Speel een spannend partijtje ‘Go Goals’ en bouw mee aan de toekomst!

 

Speel en bouw aan de toekomst

Zo’n twee jaar geleden adopteerde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s. Ondertussen worden deze doelstellingen wereldwijd al volop geïntegreerd in de nationale wetgevingen, en vinden ze stilaan hun weg naar het onderwijs.

Om de onderwijsprofessionals te helpen om hun leerlingen kennis bij te brengen over de SDG’s, hebben de Verenigde Naties een bordspel ontwikkeld voor kinderen: Go Goals. Sinds kort is het spel wereldwijd online beschikbaar. De vragen (per doelstelling) gaan over acties die we zelf kunnen ondernemen, over samenwerking met andere landen of over het beleid. De leeftijd van de doelgroep/spelers is vanaf 7 jaar en het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 spelers. Door het spel in groepjes te spelen komt het interactieve aspect nog meer naar voren, door overleg, consensus, etc…

Doel: kinderen al op zo jong mogelijke leeftijd vertrouwd maken met de doelstellingen. Tegen 2030, de datum waarop de SDG’s gehaald zouden moeten zijn, zullen de kinderen van vandaag onze nieuwe politici, bedrijfsleiders en influencers zijn. Dus is het belangrijk om kinderen vanaf nu vertrouwd te maken met de doelstellingen, zodat ze die eigenlijk in hun DNA meedragen en ze dan later in hun verschillende beleidsgebieden kunnen meenemen.

 

Iedereen kan gratis het bordspel downloaden en uitprinten, en na wat knutselwerk het spel ook spelen. Op die manier kunnen we de 17 SDG’s dichter bij huis brengen.

Zelf spelen

Iedereen kan gratis het bordspel downloaden en uitprinten, en na wat knutselwerk het spel ook spelen. Op die manier kunnen we de 17 SDG’s dichter bij huis brengen. Iedereen moet namelijk door hebben dat die SDG’s niet enkel rond het Zuiden draaien, maar dat ze wel degelijk over mondiale doelstellingen gaan die ook voor ons, hier in het Westen, uiterst belangrijk zijn, willen we streven naar een betere wereld.

Het spel kan gedownload worden via http://go-goals.org/nl/

Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid hebben de Verenigde Naties ook échte speldozen kunnen produceren. Deze speldozen worden binnenkort verdeeld onder de Vlaamse basisscholen, zodat het spel ook gemakkelijk in de scholen kan gespeeld worden. Ook geïnteresseerde jeugdbewegingen kunnen een speldoos aanvragen.

 

Aan de slag!

Op regelmatige basis zullen de vragen online aangevuld of geactualiseerd worden. Dat gebeurt omdat vragen achterhaald zijn of omdat er nieuwe informatie beschikbaar is. Op korte termijn willen we ook een Belgische vragenset beschikbaar stellen. Net op die manier kunnen we iedereen duidelijk maken dat de SDG’s ook voor ons, hier in eigen land, relevant en belangrijk zijn. Deze vragen kunnen dan uitgeprint en bij de spellendoos toegevoegd worden.

Uiteraard kunnen leerkrachten of begeleiders ook schooleigen vragen toevoegen: rond de school, de gemeente, de leefomgeving, etc. Op die manier brengen ze het spel nog dichter bij de leefwereld van de kinderen.

 

Als je op de hoogte wil blijven en graag betrokken wil zijn, kan je je registreren op de website. Zo kan je allerlei nieuws ontvangen over het spel, zoals updates van vragen, versies in andere talen en nog veel meer. 

Als je op de hoogte wil blijven en graag betrokken wil zijn, kan je je registreren op de website. Zo kan je allerlei nieuws ontvangen over het spel, zoals updates van vragen, versies in andere talen en nog veel meer. En je kan ook zelf bijdragen tot het succes van het spel door zelf vragen voor het spel op te maken en in te dienen, en door je suggesties en feedback te sturen. Vertel ons hoe je het spel hebt gespeeld, wat de kinderen ervan denken, en hoe we het spel nog kunnen verbeteren. Laat het ons weten via info@go-goals.org.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
Terug Samenwerking
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 6 /12 Gemeenten spelen cruciale rol bij uitvoering SDG’s