Hiv wint en verliest

Anke De Malsche
05 september 2019
Een nieuw rapport van UNAIDS schetst een moeizame vooruitgang in de strijd tegen hiv/aids. Oost-Europa kent een opmerkelijke stijging van het aantal infecties, terwijl landen zoals Rwanda en Malawi de strijd lijken te winnen. 

Aids maakte sinds zijn uitbraak vorige eeuw al miljoenen slachtoffers. Vandaag kan de ziekte met behulp van vroege opsporing en juiste medicatie gestabiliseerd worden zonder dat men daarbij sterft. In 2018 overleden wereldwijd 770.000 mensen aan de gevolgen van aids, een derde minder dan in 2010. Toch betekent dat niet dat de strijd gestreden is. In zijn nieuwe rapport brengt UNAIDS enkele opvallende vaststellingen aan het licht. UNAIDS – partner van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking -  is het officiële VN-orgaan dat alle activiteiten rond hiv/aids coördineert.

 

Nieuwe stijging

Volgens het rapport steeg het aantal nieuwe hiv-infecties in Oost-Europa en Centraal Azië sinds 2010 met maar liefst 29%. Ook in het Midden-Oosten en Noord-Afrika stelt UNAIDS een stijging van 10% vast. Bovendien worden die nieuwe besmettingen onvoldoende opgevolgd. Daardoor steeg het aantal aids-gerelateerde doden in die regio’s met respectievelijk 5% en 9%.

De stijging kan gelinkt worden aan de criminalisering van risicogroepen zoals sekswerkers, drugsgebruikers en mannen die seks hebben met mannen. Doordat landen die groepen isoleren, zijn deze moeilijker te bereiken voor gepaste medische zorg en sensibilisering. Daardoor verspreidt het hiv-virus zich, met alle gevolgen van dien. UNAIDS wijst er op dat we hiv/aids enkel kunnen elimineren als de gemeenschappen met een hoger risico op besmetting betrokken worden bij de strijd tegen de ziekte.

Nooit eerder namen zoveel seropositieve mensen aidsremmers.

Succesverhalen

Nooit eerder namen zoveel seropositieve mensen aidsremmers. Een positieve trend! Oost- en Zuid-Afrika tonen zich daarin de beste leerling van de klas. Kenia startte bijvoorbeeld als een van de eerste landen in Sub-Sahara-Afrika “PrEP-behandelingen”, medicatie om de ziekte bij risicogroepen te voorkomen. In Zuid-Afrika daalde het aantal nieuwe hiv-infecties én aids-gerelateerde doden met ongeveer 40%.

Overdracht van hiv van moeder op kind daalde sinds 2010 wereldwijd met 41%. Spectaculaire dalingen in nieuwe hiv-besmettingen bij kinderen vinden we in Botswana (85%), Rwanda (83%), Malawi (76%) en Namibia (71%). Ondanks deze positieve tendens blijft het noodzakelijk om te investeren in nieuwe programma’s tegen hiv/aids. Zonder blijvende druk behalen we de 90-90-90 doelstellingen voor 2020 niet. Die doelstellingen voor 2020 willen dat 90% van alle seropositieve mensen hun hiv-status kennen, 90% van hen antiretrovirale behandelingen ondergingen en 90% een onmeetbare virale lading hebben.

Lees ook Strijd tegen aids nog lang niet gestreden

Gezondheid Aids
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 4 /25 Strijd tegen aids nog lang niet gestreden