Iedereen koning: Ethische luxemode

Stefanie Buyst
27 juli 2017
In het zuiden van Peru heerst een eeuwenoude traditie van handgemaakt textiel. Weef- en, breitechnieken bloeiden volop ten tijde van de Inca’s. In de Andesregio houdt de inheemse bevolking tot op de dag van vandaag die traditie in stand. In de zuidelijke provincies Lampa en Cusco helpt Royal Knit daarbij. Het Peruaans familiebedrijf zorgt ervoor dat de landbouwgemeenschappen een eerlijk inkomen genereren dankzij hun alpaca’s en lama’s.

Van generatie op generatie

Veertig jaar geleden waren Benita en Sebastián López vrijwilligers bij een programma van Caritas dat voedsel voorzag voor de inwoners rond het Titicacameer. Tijdens hun vrijwilligerswerk besloten ze ook opleidingen te geven om een meerwaarde te creëren voor de traditionele weef-en breitechnieken uit de regio. Daarmee wilden ze de culturele identiteit van Peru bewaren en tegelijkertijd het handwerk een economische boost geven. In 1985 begonnen ze handgemaakte kledij van de lokale bevolking te verhandelen in Cusco. Met succes: de kwaliteitsproducten konden op veel belangstelling rekenen.
 

Intussen gaat de tweede generatie verder: dochters Mariela en Gabriela en zoon Yury staan in voor de dagelijkse leiding. Mama Benita ontwerpt nog voor een groot deel zelf de collecties. Tot voor enkele maanden tekende ze alles uit op papier, maar nu maakt ze haar patronen met de computer. Het geeft haar voldoening dat ze haar kennis en expertise kan delen met de weefsters en naaisters. Toch heeft ze het moeilijk: haar man Sebastián is in september 2015 gestorven. Het is lastig om zonder hem verder te gaan, maar het gezin wil zijn droom voortzetten, namelijk ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van kwaliteitsvolle mode. Tijdens het Incatijdperk was kledij vervaardigd met wol van alpaca’s immers enkel bestemd voor de leden van de koninklijke familie.

Een witte lama

Fair trade

Sinds 2004 is Royal Knit lid van de World Fair Trade Organization. Het organiseerde al meer dan 40 opleidingen in verschillende regio’s van het land en verhandelt zijn textielproducten wereldwijd. Samen met honderden weefsters werkt het familiebedrijf volgens 10 fairtradeprincipes. Zo doet het beroep op eco-vriendelijke leveranciers (organisch katoen en biodegradeerbare alpacavezel) en gebruikt het prijskaartjes van gerecycleerd papier volgens de FSC-standaard.
Eens de weefsters een volledig trainingsprogramma doorlopen hebben, zijn ze in staat om kwaliteitsproducten af te leveren. En daar hoort ook een eerlijk loon bij, dat in onderling overleg bepaald wordt op basis van de specifieke noden.

 

Ook waakt Royal Knit erover dat er geen kinderarbeid of gedwongen arbeid plaatsvindt. Het biedt flexibele uren zodat de vrouwen nog voor hun kinderen kunnen zorgen. Bovendien respecteert de organisatie de nationale wetten en krijgt ze twee keer per jaar de inspectie over de vloer om te kijken of de werkvloer legaal en veilig is en overeenstemt met de gezondheidsnormen.

 

Via het Trade for Development Centre (TDC) steunt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking Royal Knit sinds 2012. Een eerste project, goed voor 52.500 euro, focuste op een collectie die de voorouderlijke weef-en breitechnieken moest bewaren. De collectie werd voorgesteld op internationale beurzen in Duitsland. Het directe contact met kopers stelde het bedrijf in staat de voordelen van zijn producten aan te tonen. Het hield er talrijke klanten op na die overtuigd waren van Royal Knits missie.


In 2014 ontving een tweede project rond ‘ethische luxemode’ eenzelfde bedrag. Doel: meer inspelen op de trend van luxekledij - volledig handgemaakt met respect voor de producent en de natuur.

Om mensen uit de armoede te halen, geef je ze een opleiding

Opleiding om aan armoede te ontsnappen

Om mensen uit de armoede te halen, geef je ze een opleiding. Daar is Royal Knit van overtuigd. Daarom voorziet het cursussen (basis, gemiddeld en gevorderd) en workshops voor de inheemse bevolking. Een basiscursus duurt ongeveer drie maanden aan gemiddeld vier uur per dag. De meeste deelnemers zijn vrouwen. Hun man werkt dikwijls ver van huis in de mijnsector. De vrouwen moeten dus voor de kinderen zorgen waardoor ze maar vier uur per dag de tijd hebben om een cursus te volgen.

 

Royal Knit voorziet het materiaal: machines, technische fiches, handboeken. De cursisten leren onder andere het aantal stiksels per rij berekenen, patronen maken, de stoffen afwerken met een onzichtbare zoom, gaten maken voor knopen … Ook dienen ze de wasmethodes voor de stoffen onder de knie te krijgen. Alpacawol vereist immers een speciale behandeling.
Naarmate ze de verschillende niveaus doorlopen, werken alle deelnemers volgens dezelfde naai-en breitechnieken.

 

Royal Knit zorgt voor empowerment van vrouwen: ze verdienen zelf de kost, wat hen financieel minder afhankelijk maakt van hun man. Bovendien kunnen ze hun huishouden combineren met hun job en ze zorgen er dikwijls voor dat hun kinderen naar school kunnen gaan. Kortom, een win-winsituatie: eeuwenoude tradities blijven bewaard alsook de cultuur van handwerk terwijl de levensstandaard van de lokale bevolking erop vooruit gaat.

 

 

 

lama

Van Peru tot in België

 

Ook het Belgische fairtrademodelabel LN Knits verkoopt een aantal handgemaakte stuks van Royal Knit in haar collectie.

 

Ellen Kegels begon op haar 16de mutsen te haken. Dat had zoveel succes dat ze tijdens het winterseizoen 350 mutsen, ook wel ‘beanies’, ontwierp tegen de tijd dat ze haar universitaire studies afrondde. Na een carrière van anderhalf jaar in de reclamesector, besloot ze toch iets te doen met haar mutsen en sjaals. Al die jaren had ze het geld van haar verkoop opzij gezet. Ze zocht een designer, zette een website op en stelde een team van 10 oma’s samen die intussen de productie hadden overgenomen.

 

Via vrienden kwam ze in contact met een Belgische organisatie die actief is in Peru. Samen besloten ze een project op te starten dat Peruaanse tienermoeders een eerlijk loon bood via haken en breien met wol van babyalpaca’s.

 

In oktober 2011 werd Ellen officieel fulltime zelfstandige met twee collecties: LN Beanies (B2C) en LN Andes (B2B). Intussen werkt ze samen met 3 Peruaanse leveranciers, waaronder Royal Knit dat voornamelijk instaat voor de productie van vesten en jassen.

Textiel Peru
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 9 /9 Tewerkstelling wereldwijd daalt in 2017