Jonge Indiase vrouwen op weg naar onafhankelijkheid

Plan International België/Belgique
29 mei 2018
Al 19 jaar lang voelt Komal dat vastgeroeste rollenpatronen haar in de weg zitten. Maar ze is vastbesloten die stereotypen op te blazen en haar plekje in de horeca te veroveren.

In India startte Plan International België het project ‘Saksham’ (wat zelfstandig betekent in het Hindi) om jonge vrouwen een plaats op de arbeidsmarkt te helpen veroveren. Onze teams werken met ouders, werkgevers en gemeenschappen in de sloppenwijken van Delhi om hun houding tegenover meisjes op de schoolbanken en op de arbeidsmarkt te veranderen. We bieden meisjes en jongens gratis opleidingen aan, zodat ze een waardevolle job vinden om zo te ontsnappen aan armoede.

Komal woont met haar gezin in een sloppenwijk in Delhi. Als kind droomde ze er al van om via een job op eigen benen te staan en een onafhankelijk leven te leiden. Na de opleiding van Plan International, slaagde ze erin een job vast te krijgen bij een fastfoodketen. ‘Ik was dolblij toen ik mijn eerste loon kreeg’, zegt ze. ‘Ik heb nu tenminste geld voor zaken die ik nodig heb of als ik eens een geschenkje wil kopen voor een speciale gelegenheid. Ik draag ook bij aan het gezinsbudget als mijn vader niet genoeg heeft verdiend.’

De samenleving van Komal reageert afwijzend als gezinnen hun dochters toelaten om buitenshuis te werken. Haar vader Vijay en moeder Malti besloten hun dochter door en door te steunen, ondanks de sociale druk. ‘Ik ben trots op Komal’, zegt haar vader. ‘Ik heb mijn dochters en zoon altijd een goede opleiding willen geven om later degelijk werk te vinden. Toen Komal ons zei dat ze wilde deelnemen aan het project van Plan om van alles bij te leren waardoor ze later makkelijker aan een job zal geraken, was ik heel enthousiast.’

De samenleving van Komal reageert afwijzend als gezinnen hun dochters toelaten om buitenshuis te werken. Haar vader Vijay en moeder Malti besloten hun dochter door en door te steunen, ondanks de sociale druk.

Komal tussen haar moeder en vader
© Plan

Mama Malti liet zich door haar moedige dochter inspireren en volgt nu zelf cursussen voor volwassenen. Ze is gelukkig voor Komal en moedigt haar aan om een voorbeeldrol op te nemen tegenover haar jongere zus en de andere meisjes in hun wijk. ‘Komal is het eerste meisje van de familie dat buitenshuis gaat werken’, vertelt mama Malti. ‘De eer van een meisje is het kostbaarste goed dat een gezin bezit. Ze is zich heel bewust van het vertrouwen dat we in haar stellen.’

Via afstandsonderwijs wil ik mijn diploma halen en opklimmen in de wereld van de verkoop. Trouwen zal ik pas doen als ik tevreden ben met mijn carrière, en dat is pas over enkele jaren.

Komal

Foto van Komal
© Plan

Dankzij de opleiding van Plan International is Komal een stuk zekerder van zichzelf. Ze is niet langer bang om alleen naar buiten te gaan en ze durft haar mening te uiten. Ze houdt van samenwerken met andere meisjes en jongens. Dankzij haar zelfverdiende spaarcenten zet ze haar studies verder, vastberaden om haar ambities waar te maken. ‘Via afstandsonderwijs wil ik mijn diploma halen en opklimmen in de wereld van de verkoop. Trouwen zal ik pas doen als ik tevreden ben met mijn carrière, en dat is pas over enkele jaren. Ik besef dat ik de unieke kans krijg om zelf mijn toekomst uit te bouwen. En dat laat ik me door niets of niemand afnemen.’

Sinds de start van het project in 2011 volgden meer dan 5.500 jongeren, onder wie 3.400 meisjes een cursus en vonden werk in horeca, verkoop of informatica. We werken ook samen met lokale bedrijven om hun werkomgeving geschikter te maken voor vrouwen.

De Indiase arbeidsmarkt: ongelijkheid voor meisjes en vrouwen

 

  • Een telling van 2011 wijst uit dat, van de 587,6 miljoen vrouwen in India, er maar 89,3 miljoen aan het werk zijn. Tegenover drie mannelijke werknemers staat er maar één vrouw.
  • India staat op plaats 87 van de 144 op de index van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het Wereld Economisch Forum.
  • Hoewel stedelijke gebieden meer werkgelegenheid bieden, blijft het aantal jonge vrouwen dat in de stad woont én werkt, steken op 9%. Dat lage cijfer brengt een onderliggend probleem van veiligheid aan het licht. Het gevaar van aanranding is de grootste reden voor de massale afwezigheid van stadsvrouwen op de arbeidsmarkt.
  • In 2015 werden 327.394 misdaden tegen vrouwen gerapporteerd, waarvan 34.000 met geweld.
India Vrouwen Werkgelegenheid
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 4 /17 Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in Surinaamse beroepsscholen