Kangoeroemethode dringt kindersterfte terug in Sub-Sahara-Afrika

Artsen Zonder Vakantie
05 december 2017
Wist je dat er elk jaar meer dan 20 miljoen baby’s geboren worden met een geboortegewicht lager dan 2.5 kg? En dat meer dan 96% van deze kinderen wordt geboren in ontwikkelingslanden? Daarom gebruikt Artsen Zonder Vakantie de simpele maar doeltreffende kangoeroemethode om die zwakkere baby’s te beschermen.

Bij vroeggeboorte en/of een laag geboortegewicht zijn de kindjes vaak heel vatbaar voor onderkoeling, zelfs in het warme Afrikaanse klimaat. In België zouden we deze baby’s in een couveuse leggen. Maar in onze Afrikaanse partnerziekenhuizen is dit meestal geen (goede) oplossing; simpelweg omdat er geen of onvoldoende couveuses zijn of omdat ze verouderd zijn en niet meer naar behoren functioneren. Daarnaast valt in vele delen van Sub-Sahara-Afrika de elektriciteit regelmatig uit en dat is uiteraard levensgevaarlijk. Daarom gebruikt men er vaak beter helemaal geen couveuses.

Veel van onze partnerziekenhuizen kampen dan ook met een groot probleem: onderkoeling bij prematuurtjes en een veel te hoog sterftecijfer bij pasgeborenen. Toch is er een zeer simpele en doeltreffende manier om dit probleem aan te pakken: de kangoeroemethode.

Hoe werkt de kangoeroemethode?

Net als een kleine kangoeroe in de buidel van zijn moeder, wordt de baby continu op de blote huid van de mama, papa of een ander familielid gedragen. De lichaamstemperatuur van deze persoon houdt de baby warm. Enkel een omslagdoek plus een mutsje en sokjes volstaan om het kindje efficiënt tegen afkoeling te beschermen. In tegenstelling tot een couveuse gaat deze techniek levenslang mee.

De kangoeroemethode is dus heel eenvoudig, maar ook uiterst doeltreffend. Huid-op-huidcontact met de ouders draagt bij tot een betere ontwikkeling van de baby; zelfs beter dan in de couveuse. De baby is ook veiliger: de mama (of andere drager) heeft de baby voortdurend in de gaten waardoor ze sneller kan reageren als er problemen ontstaan. Zo verlaagt de kans op sterfte drastisch. Ook het voeden gebeurt vlotter, waardoor de baby sneller in gewicht aankomt. Bovendien kunnen de ouders de methode thuis verderzetten.

De kangoeroe-aanpak is dus enorm effectief en kan de kans op sterfte bij vroeggeboren wel tot 50% verminderen.

Huid-op-huidcontact met de ouders draagt bij tot een betere ontwikkeling van de baby; zelfs beter dan in de couveuse. De baby is ook veiliger.

Moeder en vader houden hun baby’s tegen hun huid aan.
© Medics without vacation

Aanleren en sensibiliseren

De kangoeroemethode lijkt in België nogal vanzelfsprekend en eenvoudig maar door culturele verschillen ligt dat in Afrika moeilijker.  Bovendien dient, voor het welslagen van deze methode, de houding en timing heel correct te worden toegepast. Daarom bieden de vrijwillige vroedvrouwen van Artsen Zonder Vakantie ondersteuning, opleiding en begeleiding die helemaal afgestemd is op de lokale context en gewoonten.

Door deze kennisuitwisseling kunnen de lokale de vroedvrouwen in de Afrikaanse partnerziekenhuizen op hun beurt deze kangoeroemethode verder aanleren aan jonge moeders.

‘Ik wil van de kangoeroemethode zo snel mogelijk een gewoonte maken. We hebben hiervoor zelfs al een apart lokaaltje voorzien: een ‘kangoeroe-eenheid’ waar de moeders de methode in alle rust kunnen aanleren’, besluit dr. Akintije Simba Calliope, directeur van het ziekenhuis in Mibilizi (Rwanda).

 

 

 

Dr. Balagizi

 

Dokter Aimé Balagizi, lokale arts en directeur van het partnerziekenhuis van Nyantende in DR Congo: ‘Een kind of moeder bij de bevalling verliezen is het ergste wat er is. En zeker als je weet dat dit gebeurt omdat onze artsen en ikzelf nog niet op alle vlakken de nodige kennis hebben om op de beste manier te kunnen ingrijpen. Tijdens de zendingen van Artsen Zonder Vakantie opereer ik mee met de chirurg uit België. Daardoor leer ik nieuwe technieken en kan ik op mijn beurt deze kennis doorgeven aan mijn collega’s hier in Oost-Congo. Op die manier kunnen we op lange termijn veel meer moeders en pasgeboren baby’s helpen.’

Over Artsen zonder Vakantie

 

Artsen Zonder Vakantie – partner van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking - verenigt 600 Belgische artsen, verpleegkundigen en technici die als vrijwilliger werken in partnerziekenhuizen verspreid over vijf Afrikaanse landen. Tijdens hun vakantie engageren ze zich om hun Afrikaanse collega’s bij te staan en op te leiden aan de operatietafel, in de ziekenzaal of in het labo.

Artsen Zonder Vakantie werkt langdurig samen met elk partnerziekenhuis. Het mooiste moment is wanneer onze hulp ergens niet meer nodig is. Wanneer kennis echt geneest.

Gezondheid Rwanda Kindersterfte
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 17 /25 Hoe klimaatverandering de gezondheid schaadt