Kinderen van de straat helpen in Burkina Faso

Léa Gaudron
07 mei 2018
6400 Burkinese kinderen leven op straat*. Zonder de bescherming van familie of een ander vangnet zijn ze uiterst kwetsbaar en worden ze blootgesteld aan allerlei gevaren zoals geweld, drugs en uitbuiting. In samenwerking met Keoogo, een organisatie voor kinderbescherming, probeert Dokters van de Wereld de opvang en de toegang tot gezondheidszorg voor deze kinderen te verbeteren.

Er zijn tal van redenen waarom deze meisjes en jongens op straat belanden: om aan geestelijk of lichamelijk geweld of de schaamte van een ongewenste zwangerschap te ontsnappen, of omdat hen mooie beloftes zijn gedaan. Veel kinderen komen zo terecht in circuits van kinderhandel of in goudwinningsgebieden waar ze worden blootgesteld aan giftige producten. Elk verhaal is anders.

 

Straatkinderen, maar niet voor altijd

'Deze kinderen leven weliswaar op straat, maar hun situatie is niet onomkeerbaar. Geen enkel kind is blij op straat te leven; ze dromen allemaal van een gezin of een beroep. Onze inzet om hen toegang tot gezondheidszorg te garanderen, maakt dan ook deel uit van een ruimere strategie waarbij we hen helpen om (opnieuw) een plaats in de samenleving te vinden', aldus Muriel Gonçalves, communicatieverantwoordelijke bij Dokters van de Wereld.

De situatie van zwangere tienermeisjes die door hun familie het huis worden uitgezet, is bijzonder zorgwekkend. Zonder inkomsten riskeren ze in de prostitutie te belanden en het slachtoffer van geweld te worden wanneer ze naar de stad trekken. Keoogo steekt hen een helpende hand toe en geeft hen onderdak in opvangcentra. De organisatie bindt ook de strijd aan met gevaarlijke illegale abortussen en deelt condooms uit om het risico op soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) te verminderen. Zwangere tienermeisjes krijgen ook prenatale bijstand. Bovendien werd een sensibiliseringsprogramma rond seksueel overdraagbare aandoeningen opgezet dat tastbare resultaten oplevert: tussen 2016 en 2017 (over eenzelfde periode) daalde het aantal raadplegingen voor soa’s met de helft.

Dokters van de Wereld verstrekt materiaal en middelen aan het medisch centrum van Keoogo en versterkt zo de capaciteit ervan. Bovendien zorgen medische konvooien naar gezondheidscentra en de ondersteuning bij hospitalisatie op een doeltreffende manier voor een betere toegang tot gezondheidszorg van straatkinderen.

Er zijn tal van redenen waarom deze meisjes en jongens op straat belanden: om aan geestelijk of lichamelijk geweld of de schaamte van een ongewenste zwangerschap te ontsnappen, of omdat hen mooie beloftes zijn gedaan.

Contact houden

Op straat is het cruciaal contact met de kinderen te houden. Zowel overdag als ’s nachts gaat het personeel van Keooge langs de plaatsen waar ze kunnen zijn. De kinderen kunnen ook deelnemen aan praatgroepen over onderwerpen die hen interesseren. Deze regelmatige contacten zorgen voor een klimaat van vertrouwen. Op die manier is het gemakkelijker om medische bijstand te bieden en hen te overtuigen een afspraak te maken om over sociale, juridische of psychologische kwesties te praten.

Keoogo wil ook de kinderen met hun familie herenigen wanneer dit mogelijk is. De organisatie neemt zoekt de families op en treedt op als bemiddelaar in geval van conflict. Als gezinshereniging niet mogelijk is, zoekt Keoogo voor de kinderen een plaats in een opvangcentrum en stelt het hen voor een beroep te leren.

Door Keoogo te ondersteunen, helpt Dokters van de Wereld de straatkinderen en verbetert de ngo hun toegang tot gezondheidszorg. Toegang tot gezondheidszorg voor iedereen is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG 3) waartoe België zich heeft verbonden.

Burkina Faso Kinderrechten
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 10 /9 Migranten- en vluchtelingenkinderen in België nemen het woord