Mijn rolmodellen? Sterke vrouwen die ingaan tegen stereotypes!

Chris Simoens
23 april 2018
Wanger Ayu is één van de veelbelovende talenten in de modewereld van Abuja (Nigieria). Hoe slaagt ze in haar ondernemerschap? Ze vertelt haar verhaal met enkele tips & tricks.

Vandaag ben ik een behoorlijk geslaagde modeontwerpster in Abuja. Maar dat is wel niet mijn eerste zaak. Eerst heb ik een bedrijfje opgestart dat maaltijden leverde, daarna probeerde ik een handelsbeurs uit de grond te stampen, ten slotte ontwierp ik juwelen en bouwde ik een kleine winkelketen uit. Dat heb ik allemaal moeten stopzetten. Mislukken is niet leuk, maar ik heb er wel uit geleerd. Onder meer correcter plannen, je beter organiseren en de impact evalueren van je inspanningen. Zo zie je beter waar je staat en waar je moet bijsturen.

Vandaag ontwerp en maak ik kleren voor vrouwen. Mijn modelabel Wanger Ayu staat voor creativiteit, duurzaamheid en innovatie. Het cliënteel is heel uiteenlopend: van carrièrevrouwen tot markante individuen uit diverse sociale klassen. Ik ben zeer vereerd dat ze zo veel vertrouwen stellen in ons klein team.

 

Mislukken is niet leuk, maar ik heb er wel uit geleerd. Onder meer correcter plannen, je beter organiseren en de impact evalueren van je inspanningen. Zo zie je beter waar je staat en waar je moet bijsturen.

Plan, push, bid…

Ondernemen is niet gemakkelijk, en al zeker niet in Afrika. Onder mijn grootste obstakels reken ik de gebrekkige elektriciteitsvoorziening, de economische instabiliteit, het variabele aanbod van degelijke werkkrachten en de moeilijke toegang tot kapitaal.

De sleutelfactoren voor mijn succes zijn onder meer een samenhangende visie ontwikkelen en voortdurend evalueren en innoveren. Een goede raad voor jonge mensen die zich in mijn land aan een business willen wagen: wees voorbereid op de ups en downs! Laat het hoofd niet hangen bij tegenslagen. Plan, push, bid en doe het desnoods allemaal over. Nog een tip? Steun van familie en vrienden. Dat gaf me moed om door te zetten op moeilijke momenten.

Een goede raad voor jonge mensen die zich in mijn land aan een business willen wagen: wees voorbereid op de ups en downs! Laat het hoofd niet hangen bij tegenslagen. Plan, push, bid en doe het desnoods allemaal over.

Mijn rolmodellen zijn sterke vrouwen die onbevreesd ingaan tegen stereotypes en zich door niets laten afschrikken. Ze slagen erin traditionele mannenjobs uit te oefenen. Meteen banen ze ook de weg voor andere vrouwen. Ik denk aan de befaamde Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Nyongo, Ubertopvrouw Bozoma Saint John, de Kenyaanse actrice Lupita Nyongo en recent nog de Nigeriaanse vrouwenploeg die deelnam aan de Olympische Winterspelen.

Je kan zeker slagen, ook in de huidige omstandigheden in Nigeria. Maar de overheid zou wel kunnen bijdragen tot een gunstiger werkomgeving. Ik denk aan een betere elektriciteitsvoorziening, incentives (stimuli) voor startende businesses zoals een belastingvoordeel, en een beleid dat ondernemers aanmoedigt. De Nigeriaanse regering geeft al wel kleine en grote leningen, maar ze kan nog veel meer doen.

Ondernemerschap Nigeria
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 11 /12 Geduld wordt beloond