Ondernemen doe je niet vanuit je luie stoel

Chris Simoens
15 mei 2018
Abou Simbel Ouattara is oprichter en ceo van de eiergigant Moablaou in Burkina Faso. Toen hij in 2002 wou overschakelen naar een modern grootschalig bedrijf, kreeg hij een lening van 700.000 euro van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO). Hij vertelt zijn verhaal van succesvol ondernemer in Afrika.

Vandaag produceert mijn bedrijf Moablaou ruim 150.000 eieren per dag. Dat ging niet vanzelf. Ik volgde zelfs een atypisch parcours, namelijk door eerst een eenvoudig brevet te halen: het brevet d’études du premier cycle (BEPC). Dat laat je toe een basisjob te doen bij de overheid. Zo werd ik magazijnier bij het Nationaal Bureau voor Granen.

 

Opstandig

 

Met steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) volgde ik in 1986 een opleiding in Gembloux over voedselzekerheid. Deze passage in België heeft me opstandig gemaakt. Met eigen ogen stelde ik vast hoe groot de kloof was tussen België en Burkina Faso. In België toonden de mensen ambitie en discipline, niet bij ons. Na mijn terugkeer heb ik aan mijn vrouw gezegd: ‘Binnen het jaar ben ik zelfstandig!’

Zo begon ik in 1987 met 500 legkippen. Als zoon van landbouwers was landbouw immers mijn passie. En ik had van mijn ouders geleerd hoe ik pluimvee moest kweken. Elk beetje winst injecteerde ik opnieuw in mijn bedrijf. Pas in 2000 ging ik voor het eerst een lening aan van 1000 euro. Zo groeiden we heel geleidelijk naar 1000 legkippen, 3000, enzovoort.

Met eigen ogen stelde ik vast hoe groot de kloof was tussen België en Burkina Faso. In België toonden de mensen ambitie en discipline, niet bij ons. Na mijn terugkeer heb ik aan mijn vrouw gezegd: ‘Binnen het jaar ben ik zelfstandig!’

Abou Simbel Ouattara

Foto Abou Simbel Ouattara
© BIO

In 2002 en 2003 leende ik in totaal 700.000 euro van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO). Dat liet toe om over te schakelen naar een grootschalig bedrijf. 99% van de kippenkwekers in Burkina Faso gebruikt open gebouwen. Maar het is heel droog en warm bij ons, 42°C is geen uitzondering. Tijdens de warmste periode (mei-juni) ligt de kippensterfte dan ook heel hoog. Daarom hou je beter je kippen in gesloten gebouwen bij een temperatuur van 25°C, ook voor het dierenwelzijn. Dankzij de lening van BIO konden we twee moderne gebouwen optrekken en het aantal legkippen verdubbelen van 55.000 naar 110.000.

 

Doorverkopers

 

Onze 150.000-180.000 eieren per dag worden allemaal verkocht in de hoofdstad Ouagadougou. Onze klanten zijn vooral groothandels en ‘doorverkopers’. De laatste zijn ruim 600 mensen, waaronder 400 jonge vrouwen, die de eieren met fiets of brommer bij ons ophalen. In totaal creëren we zo een onrechtstreekse tewerkstelling voor 1200 mensen. Zelf heb ik 600 werknemers in dienst. Dankzij mijn bedrijf hoeven we in Burkina Faso geen eieren meer in te voeren. En omdat eieren rijk zijn aan proteïnen dragen we ook bij aan een (betaalbare) voedselzekerheid.

Onze eieren halen dezelfde kwaliteit als die in het Westen. We werken dan ook veel samen met Belgische bedrijven. Zo komen onze kuikentjes van Belgabroed. Voor een uitgebalanceerde kippenvoeding krijgen we technische assistentie van Intraco.

Toch is landbouw de sector van de toekomst. Voeding zal nooit uit de mode raken. Iedereen moet eten en onze bevolking blijft groeien.

Afzetmarkt verzekerd

 

Een belangrijke hinderpaal om een bedrijf op te starten is het gebrek aan degelijk opgeleid personeel. De bestaande landbouwscholen leiden alleen maar generalisten op. Zelfs vandaag kunnen dierenartsen zich bij ons niet specialiseren in gevogelte. Als je een bedrijf in dit domein wil opstarten, moet je dus eerst en vooral goed gevormd zijn. En dat kan voorlopig enkel in het buitenland. Zo heb ik onder meer in Israël gestudeerd.

Veder stel ik vast dat de landbouw niet bijster populair is bij de jongeren. Wie nu op de schoolbanken zit, droomt er vooral van om ambtenaar te worden. De elite – openbare diensten, banken… - maken ook geen reclame voor de landbouw. Toch is landbouw de sector van de toekomst. Voeding zal nooit uit de mode raken. Iedereen moet eten en onze bevolking blijft groeien. De afzetmarkt is dus sowieso verzekerd. Niet iedereen kan arts of ICT-expert worden.

 

Als ondernemer dien je bereid te zijn om af te zien. Je moet graag veel werken. Dus als je liever veel verlof hebt en graag in geacclimatiseerde bureaus toeft, begin er niet aan.

Minister De Croo

 

Maar landbouw moet wel je passie zijn. Bovendien dien je als ondernemer bereid te zijn om af te zien. Je moet graag veel werken. Dus als je liever veel verlof hebt en graag in geacclimatiseerde bureaus toeft, begin er niet aan. Je dient organisatietalent te hebben en gedisciplineerd te werk te gaan. Je begint best klein. Ook een stage lopen is heel nuttig. Stap pas naar een bank voor een lening als je kleine bedrijf goed draait. Het heeft geen zin je te haasten.

Als ondernemer mag je je ook niet laten ontmoedigen door tegenslagen. Zo heb je in de kippensector vaak af te rekenen met ziektes. Maar uit elke crisis kan je leren. Je wordt er sterker door. Er bestaat nu eenmaal geen leven zonder risico. Mijn laatste grote crisis dateert van maart 2015 toen de vogelgriep toesloeg. Welnu, sindsdien ben ik nog beter georganiseerd, onder meer dankzij een FAO-rapport over bioveiligheid. Nog geen jaar later stonden we weer overeind. In januari 2016 heeft de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo zelfs mijn bedrijf bezocht. Weet je, dat is een bron van fierheid. Een mens leeft niet van brood alleen!

Ondernemerschap Burkina Faso Voedselzekerheid
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 8 /12 Ondernemen haalt jongeren uit de armoede