Red Tusoco: duurzaam toerisme in Bolivië

Sarah Marlier
09 juni 2017
Toeristische reizen blijven aan populariteit winnen, al zijn hieraan milieukosten verbonden. Ze bieden achtergebleven regio’s echter nieuwe ontwikkelingsvooruitzichten. Een programma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Trade for Development Centre, ondersteunt duurzaam toerisme. Zo financiert het de ngo Red Tusoco, een essentiële drijvende kracht van de Boliviaanse economie.

 

Red Tusoco: een veelbelovende Boliviaanse ngo

De ngo Red Tusoco – een soort koepel van 22 kleine nationale toeristische ondernemingen - heeft in Bolivia een nieuw aanbod uitgewerkt rond duurzaam toerisme. Duurzaam toerisme heeft immers een pak voordelen en dat legt de ngo dan ook grondig uit aan de reizigers: economische groei, nieuwe banen, minder armoede, verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen, de bescherming van het milieu en culturele schatten, … Alvast een scherp contrast met de formules die de hoofdzakelijk winstgerichte traditionele reisbureaus aanbieden.

De ngo stelt verschillende toeristische trajecten voor waarbij de kennismaking met de Boliviaanse bevolking en de ontdekking van de natuur centraal staan. Zo kunnen toeristen het dagelijks leven ontdekken van landbouwers en ambachtslieden of genieten van de gastvrijheid van de inheemse gemeenschap en van hun exotische gastronomie. Red Tusoco stelt eveneens verschillende vrijwilligersactiviteiten voor aan toeristen die willen bijdragen aan de lokale ontwikkeling. Vanzelfsprekend verbinden mensen die kiezen voor duurzame reisformules zich ertoe om zowel de inwoners van het land als de natuur te respecteren.

 

 

Duurzaam toerisme zorgt immers voor werkgelegenheid en inkomen. Bovendien worden sommige activiteiten door de inwoners zelf beheerd in samenwerking met een erkende toeristische onderneming, wat de lokale economie rechtstreeks ten goede komt

Red Tusoco wil in de eerste plaats de kwaliteit van het dagelijks leven van de Boliviaanse bevolking verbeteren. Duurzaam toerisme zorgt immers voor werkgelegenheid en inkomen. Bovendien worden sommige activiteiten door de inwoners zelf beheerd in samenwerking met een erkende toeristische onderneming, wat de lokale economie rechtstreeks ten goede komt. Het is dan ook essentieel dat het natuurlijk en cultureel erfgoed in stand gehouden wordt. Alleen zo kunnen zowel de toeristen als de Bolivianen er nog lang van genieten.

Toeristen kijken uit over prachtig natuurgebied
© Red Tusoco

De Boliviaanse bezienswaardigheden fascineren het grote publiek

Sandro Saravia, verantwoordelijke van Red Tusoco, legt uit: ‘We combineren het toeristische aanbod van de verschillende gemeenschappen in Bolivia met onze indrukwekkendste nationale bezienswaardigheden. Zo hopen we toeristen aan te trekken. We werken daarvoor met hotels in verschillende steden, maar ook met transportondernemingen, restaurants en dergelijke. Door de klantrelatie die we met de toeristische ondernemingen mettertijd hebben opgebouwd, verlopen reservaties, betalingen en annuleringen al veel makkelijker. Dankzij de talrijke voordelen was het mogelijk kleine verkoopcommissies op te richten en banen te creëren.’

En Bolivia heeft heel wat te bieden! Toeristen kunnen varen op het Titicacameer, het langste meer van Zuid-Amerika, of rondwandelen op het bekende mythische ‘eiland van de zon’. Of ze kunnen trekken naar een grote zoutvlakte, vulkanen, … En nog veel meer! Stuk voor stuk landschappen om van te dromen.

Red Tusoco organiseert ook andere activiteiten: rafting, boomtoptochten, trektochten, klimmen, gastronomie, dans, muziek, artisanaat, enz. Bovenal biedt de organisatie een authentieke uitwisseling tussen toeristen en de Boliviaanse gemeenschap

De activiteiten van Red Tusoco zijn gebaseerd op twee principes: solidariteit en gemeenschap.

Aan de hand van haar acties moedigt de organisatie de Boliviaanse bevolking en de toeristen aan om solidair te zijn met elkaar. De organisatie ijvert voor een evenwichtiger verdeling van de economische voordelen. Ze zorgt er ook voor dat de landbouwgemeenschap actiever deelneemt aan het lokale en nationale bestuur van Bolivia.

Een andere actie wil het aanbod van de kleine en vooralsnog fragiele toeristische ondernemingen verbeteren. De laatste jaren heeft Red Tusoco een gedragscode voor het solidair of gemeenschapstoerisme in Bolivia uitgewerkt. Met een handboek hoopt de organisatie de kwaliteit van de toeristische diensten te vergroten, en zowel de inwoners als de toeristen te sensibiliseren.

Toeristen varen op een bootje
© Red Tusoco

Meer toeristen 

De steun van het Trade for Development Center (TDC), een programma van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, wordt enorm geapprecieerd. Zo konden de teamleden van Red Tusoco daardoor hun managementvaardigheden bijschaven. De organisatie slaagde er ook in de kwaliteit van haar diensten sterk te verhogen.

‘Sinds de opkomst van het duurzaam toerisme in Bolivia trekken opvallend meer toeristen naar ons land. Ze reageren positief op ons ‘solidair toerisme’ en de nieuwe, ongebruikelijke bezienswaardigheden. Ze interesseren zich ook voor uiteenlopende activiteiten die verband houden met de culturen van de gaststeden. Toch blijft het aantal toeristen sterk onder onze verwachtingen’, aldus Saravia.

Enkele jaren geleden stelde Red Tusoco een tevredenheidsenquête op voor toeristen die de Boliviaanse gemeenschappen bezoeken. Met de hulp van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking werkte de ngo de laatste maanden een eenvormig model uit. Daardoor kan de informatie gemakkelijker verzameld en ingedeeld worden. De 22 partnerondernemingen hebben ook elk een gastenboek dat toeristen kunnen invullen. Met beide informatiebronnen wil Red Tusoco de aangeboden diensten nog verbeteren.

Red Tusoco verwacht dat zijn verkoop 22 percent per jaar zal stijgen. Het nieuwe project zal een positief effect hebben op economisch, sociaal en ecologisch gebied in Bolivia. Zo hebben kleine lokale ondernemingen meer inkomsten verworven en werden tal van banen gecreëerd. Bovendien werd het personeel zo goed mogelijk opgeleid.

Wilt u een prachtige vakantie doorbrengen en tegelijk ijveren voor het welzijn van een hele gemeenschap? Genieten en tegelijk anderen helpen? Dat is voortaan mogelijk dankzij duurzaam toerisme.

 

 

Vrouw in traditionele Boliviaanse kledij
© Red Tusoco
Man op mountainbike geniet van het zicht
© Red Tusoco
Foto met optische illusie. Het lijkt of 2 vrouwen op een potje staan en de vrouw (werkelijke grootte) een mens  op een vork naar binnen speelt
© Red Tusoco
Bolivia Duurzaam toerisme
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 10 /11 Kan toerisme biodiversiteit redden?