Sea2See: brillen die de oceanen redden

Chris Simoens
17 september 2018
François Van den Abeele maakt hippe brillen van plastic afval uit de zee. Hij vertelt zijn boeiend verhaal.
Photo François Van den Abeele

 

Wie?

François Van den Abeele, Belgisch ondernemer woonachtig in Barcelona

 

Wat?

Zijn bedrijf Sea2See produceert brillen van plastic afval uit de zee

 

Waarom?

Als we niets doen, bevatten de oceanen in 2050 meer plastic dan vissen

Als actief persoon hou ik ervan om dicht bij de natuur te leven: de bergen, maar toch vooral de oceanen. Ik woon al 14 jaar in Barcelona en vertoef er graag in de buurt van de zee. Omdat ik veel vaar, heb ik het immens probleem van plastic afval in zee met eigen ogen kunnen vaststellen. Een kennismaking met The Ocean Cleanup – een initiatief dat plastic uit de zeeën wil vissen – en een congres over plastic afval in Brussel twee jaar geleden zetten me aan het denken. In 2050 zal er meer plastic in de oceanen drijven dan vissen. Die plastic soep wordt onze dood!

 

Mode als insteek

Maar wat kunnen we eraan doen? We mogen in elk geval de consument niet met de vinger wijzen. Die kan zijn koopgedrag pas veranderen als er een alternatief aangeboden wordt. En dat ontbreekt vaak. Bovendien leek mode me een interessante insteek: iedereen koopt kledij. Terzelfdertijd vormt mode de derde grootste vervuiler na aardolie en gas. Via mode kunnen we de consument dus vrij vlot bereiken. Daarom kwam ik uit bij zonnebrillen en optische brillen, gemaakt van plastic afval uit de zee. Sociale media focussen tegenwoordig vrij sterk op het ego: mensen willen zoveel mogelijk likes. Met mijn brillen probeer ik op een positieve manier in te spelen op dat ego: ‘ik ben fier dat ik een hippe én milieuvriendelijke bril draag’. En wat is er nu beter zichtbaar dan een product dat midden op je gezicht staat?

Met mijn brillen probeer ik op een positieve manier in te spelen op dat ego: ‘ik ben fier dat ik een hippe én milieuvriendelijke bril draag’.

Sea2See

Ik had al wat ervaring met (sociaal) ondernemen, maar totaal niet met mode. Toch trok ik met mijn idee en enkele ontwerpen naar een optiekbeurs in Milaan. Daar kwam ik in contact met een producent voor de grote merken. Die toonde interesse! Even later stapte ik op het vliegtuig met 20 kg plastic afval en na twee maanden hadden we het eerste prototype. Via crowdfunding kon ik wat geld ophalen om een eerste collectie uit te werken. Een verdeler van brillen voor opticiens in België en Nederland hield van het verhaal en het product en nam het op in zijn assortiment. Zo ging de bal aan het rollen. Sea2See was geboren!

Vandaag beschikken we over 75 modellen – zonne- en optische brillen – voor heren en dames in diverse kleuren. De Sea2See-brillen worden verkocht in 350 winkels in België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Duitsland … Vooral door opticiens en ook online. De prijs ligt tussen de 85 en 115 euro. Ik hoop dit jaar zo’n 25.000 exemplaren te verkopen. Ook modellen voor kinderen komen eraan.

 

Plastic van vissers

Het plastic haal ik op in een 30-tal havens in Spanje. Daarvoor werk ik samen met een bedrijf dat als enige de toestemming heeft om het afval te beheren. In de havens staan containers waar vissers hun plastic afval kunnen dumpen. Zowel zaken die ze opgevist hebben als eigen afval: netten, koorden, flessen … Het bedrijf sorteert het afval, dat vervolgens per vrachtwagen de Italiaanse fabriek bereikt. We verzamelen zo’n 750 à 1000 kg per dag, 90% is bruikbaar.

In de havens staan containers waar vissers hun plastic afval kunnen dumpen. Zowel zaken die ze opgevist hebben als eigen afval: netten, koorden, flessen …

Netten en koorden van vissers
© Sea2See

Jaarlijks komt er meer dan 8 miljard kilo plastic terecht in de oceanen. Met onze 1000 kg per dag hebben we daar maar een beperkte impact op. Maar we sensibiliseren wel de vissers die nogal wat plastic in de zeeën achterlaten. Maar liefst 27% van het plastic afval op de Europese stranden is afkomstig van de visserij! Daarnaast biedt Sea2See een perfect voorbeeld van een daadwerkelijke kringloopeconomie. En vooral: dankzij onze brillen wordt de consument zelf ambassadeur voor het milieu!

 

Eigen Sea2See-winkels

De lijst met verkooppunten breidt regelmatig uit. Zo zijn we straks ook aanwezig in de Scandinavische landen en de Verenigde Staten. Daarnaast verkopen we nu brillen op cruiseschepen en in luxehotels zoals Raffles. En steeds meer grote merken die onze waarden delen - Vionnet, Hunstman en La Mer - willen samenwerken. Zo heeft La Mer een speciaal ontworpen bril gratis aan duizenden mensen uitgedeeld.

Maar ik wil vooral eigen brillenwinkels opstarten, te beginnen met België en Spanje. De winkels moeten een ‘beleving’ kunnen bieden, een populair concept tegenwoordig. Hopelijk openen de eerste Sea2See-winkels in december.

Momenteel haal ik mijn plastic enkel uit Spanje. Het is de bedoeling om dat uit te breiden naar Frankrijk. Ook in Senegal en Kenia zou ik graag plastic afval ophalen en er meteen de kustgemeenschappen een duwtje in de rug geven. Ik wil hen immers betalen voor het afval, maar ook gratis medische oogverzorging en brillen aanbieden. En ten slotte wil ik – eerst in Spanje, later elders – een heuse fabriek oprichten die plastic recycleert. Daar is enorm veel nood aan.

Vandaag beschikken we over 75 modellen – zonne- en optische brillen – voor heren en dames in diverse kleuren. De Sea2See-brillen worden verkocht in 350 winkels in België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Duitsland …

Minister Reynders

In 2017 won Sea2See in Spanje een prijs voor sociaal ondernemerschap: Chivas Venture. Dat heeft onder meer de interesse gewekt van beroemdheden als Antonio Banderas en Javier Bardem. Alle extra duwtjes zijn welkom.

Ten slotte ben ik ook minister van Buitenlandse Zaken Reynders erkentelijk. Op de VN-conferentie over oceanen in 2017 in New York gaf ik hem een bril cadeau. Tijdens zijn slottoespraak zette hij die bril op en vermeldde hij Sea2See als voorbeeld van hoe we de vervuiling van de oceanen kunnen aanpakken!

 

www.sea2see.org

 

Oceanen Plastic
Terug Globetrotters
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 3 /8 Natuurreservaten op zee