Strijd tegen geweld op vrouwen in Nicaragua

Grégory Dianzenza
01 juni 2015
Oxfam helpt vrouwen in Nicaragua om uit de cyclus van huiselijk geweld te breken. Katia is een van hen.

Katia’s moedige beslissing

De organisatie Amifanic – een partner van Oxfam - leert Nicaraguaanse vrouwen en meisjes dat een leven zonder geweld mogelijk is. Eén van de vrouwen die steun vond bij Amifanic is Katia Josefina Lopez. Twaalf jaar lang leefde ze gelukkig met haar ex-partner, een ondercommissaris bij de politie en de vader van haar kinderen. Maar in de volgende drie jaar veranderde de thuissituatie drastisch. Katia en haar dochters moesten het ontgelden. Haar ex-partner kon niet aanvaarden dat één van zijn dochters een beperking had en hij greep steeds sneller naar de fles. Bovendien beschuldigde hij haar van de stukgelopen relatie. In een mum van tijd werd Katia’s leven een hel.

Dankzij de psycholoog van het opvangcentrum van haar dochter kwam ze in contact met Amifanic. Daar vond ze de kracht om niet langer haar mond te houden en ze diende een klacht in bij de rechtbank. Het was voor haar erg pijnlijk en beschamend om openlijk toe te geven dat ze mishandeld werd door haar partner. Maar dankzij Amifanic durfde ze haar verhaal vertellen. En hoewel het erg confronterend was om haar ex-partner terug te zien, bleef ze moedig voor haar kinderen.

Katia vond de kracht om te spreken en een klacht bij de rechtbank in te dienen

Vertrouwen in een nieuwe toekomst

Nu durft Katia luidop dromen over de toekomst. Ze zou maar al te graag terug een schoonheidssalon opstarten met bijhorende kapperszaak en een juwelierswinkeltje waar haar invalide dochter juweeltjes kan verkopen. Het liefst van al wil ze eindelijk thuis weer rust vinden en van haar kinderen genieten.

Rol van Oxfam

Oxfam wil  vrouwen sterker en mondiger maken. Zo spoort het lokale vrouwengroepen aan tot gemeenschappelijke acties waarmee geweld tegen vrouwen voorkomen kan worden. Oxfam biedt ook hulp aan vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van geweld. Bovendien werkt de ngo aan bewustmaking via partnerschappen met andere organisaties.

Een van die partners is Amifanic.  Wat Amifanic bijzonder maakt, is dat ze als organisatie erg dicht bij de mensen staat. Ze kan rekenen op een ruim netwerk van vrijwilligers – vaak vroegere slachtoffers van geweld - en sympathisanten. Deze medewerkers, de zogenaamde ‘promotora’, steunen hun lotgenotes. Ze willen ook de kennis over mensenrechten bij andere vrouwen opkrikken want vaak weten deze zelf niet dat ze ook rechten hebben.

Gender Vrouwen Oxfam Geweld
Terug Mens
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 14 /17 De genderdimensie