Tomaten op z’n Vietnamees

Provincie Oost-Vlaanderen
17 juli 2018
‘Cà chua’: geen idee hoe je ‘t precies uitspreekt, maar zo heet een tomaat in het Vietnamees. In de provincie Lam Dong worden ze steeds efficiënter geteeld… met dank aan Oost-Vlaamse knowhow.

Lam Dong ligt in het zuidoosten van Vietnam. Het is de moestuin van het land, met serres vol groenten en sierplanten. En dat is niet de enige overeenkomst met Oost-Vlaanderen. De provinciehoofdstad Da Lat is gekend voor zijn biotechnologisch onderzoek. Net als Gent. De eerste contacten tussen de provincies Oost-Vlaanderen en Lam Dong dateren van 2000, vertelt gedeputeerde Martine Verhoeve. Ze neemt ons de eerste vraag uit de mond.

Martine Verhoeve: “Wat heeft de Provincie Oost-Vlaanderen in Vietnam te zoeken? Vlaanderen  en Oost-Vlaanderen in het bijzonder hebben veel knowhow op het vlak van serres, substraten, variëteiten en bemesting. Die kennis exporteren we. In ruil kunnen onze bedrijven daar hun producten verkopen. Wij zorgen via de provinciale overheid voor de juiste contacten.”

Professor Geert Haesaert (faculteit bio-ingenieurswetenschappen UGent) is een vertrouwd gezicht op de Vietnam-missies. Hij werkt samen met Vietnamese universiteiten en schetst het beeld van een sector in volle ontwikkeling.

Vlaanderen en Oost-Vlaanderen in het bijzonder hebben veel knowhow op het vlak van serres, substraten, variëteiten en bemesting. Die kennis exporteren we.

Martine Verhoeve

Geert Haesaert: “Veel Vietnamese boeren kweken nog in volle grond. Dat brengt veel  grondgebonden ziektes mee. Je moet de bodem dan vaak ontsmetten en veel spuiten. Daarom stappen ze nu over op substraat, een mix van veenmos met onder andere meststoffen en kokos. De opbrengst wordt beter en ze hebben minder last van ziektes. We adviseren de Vietnamezen ook over natuurlijke alternatieven voor bestrijdingsmiddelen, zoals sluipwespen, roofmijten en lieveheersbeestjes.”

Peter Sallaets is senior export manager van Greenyard Horticulture Belgium, dat in meer dan 60 landen substraten verkoopt. Sinds de Vietnam-missies doet hij dat ook in Lam Dong. Peter Sallaets: “Steeds meer Vietnamese tuinbouwbedrijven gaan voor opbrenst- en kwaliteitsverbetering. Wij helpen hen met onze substraten en teeltkennis. De provinciale zendingen zijn een grote hulp. In Azië is een uitstekend product echter niet altijd voldoende om contracten met kopers af te sluiten. Je moet een netwerk hebben. Mede dankzij de missies krijgen we de juiste deuren open. En dan gaat de bal aan het rollen: een Vietnamese klant nam onlangs een Chinees bedrijf over en voilà, nu telen ze ook daar op onze substraten.”

Ook Hyplast, dat plasticfolies voor serres produceert, raakte via de missies van de Provincie aan Vietnamese klanten. Tom De Smedt (export manager Hyplast): “We verschepen naar de hele wereld. Elke folie is aangepast aan het plaatselijke klimaat. In Vietnam is het zonlicht direct en intens. Dat zorgt voor plantenstress en minder opbrengst. Onze folie spreidt het zonlicht breder en gelijkmatiger.”

De markt is voorlopig bescheiden, maar het potentieel groot. Tom De Smedt: “De groentesector zal daar een grote sprong voorwaarts maken. Wij moeten nu een voet tussen de deur krijgen. Dat lukt aardig. De Provincie bezorgt ons goede contacten. Tijdens de eerste missie had ik vier namen. Dat zijn vier klanten geworden.”

Foto Martine Verhoeven

 

Onze missies zijn economisch-wetenschappelijk. We ondersteunen Oost-Vlaamse bedrijven die internationale ambities hebben, door de juiste contacten te zoeken en indien nodig mee te gaan. Dat opent in Azië blijkbaar deuren die anders gesloten zouden blijven.

 

Gedeputeerde Martine Verhoeve

Aardbeien en cacao

 

De Provincie Oost-Vlaanderen focust in haar internationale beleid op specifieke regio’s: in China de provincie Hebei en in Vietnam vooral de regio rond Ho Chi Minh City en de provincie Lam Dong. Ze mikt op sectoren waarin Oost-Vlaanderen een betekenisvolle knowhow kan leveren, zoals horticultuur, veeteelt, aquacultuur, logistiek en cleantech. Naast het tomatenproject liepen in Vietnam al projecten rond aardbeien en cacao. In de veeteeltsector waren UGent en HoGent samen met Oost-Vlaamse toeleveranciers betrokken bij een project rond het kruisen van lokale runderen met het Belgische witblauwras. Deze projecten tonen aan welke vruchten we kunnen plukken van een langdurige internationale samenwerking.

Gedeputeerde Martine Verhoeve: “Onze missies zijn economisch-wetenschappelijk. We ondersteunen Oost-Vlaamse bedrijven die internationale ambities hebben, door de juiste contacten te zoeken en indien nodig mee te gaan. Dat opent in Azië blijkbaar deuren die anders gesloten zouden blijven. We vergemakkelijken ook de samenwerking van onze universiteit en hogescholen met kennisinstellingen in Vietnam en China. Tijdens zo’n missie brengen we bewust Belgische bedrijven en onderzoekers uit een bepaalde sector samen. Dat heeft duidelijk een meerwaarde, en die benadering is één van de fundamenten van ons internationale beleid.”

 

Info

www.oost-vlaanderen.be/internationaal

 

Meer weten over het internationale beleid van de Provincie?

internationaal@oost-vlaanderen.be

Impuls voor onderzoek

 

Kennisinstellingen met een vestiging in Vlaanderen die onderzoek en kennisuitwisseling willen bevorderen via internationale samenwerking met één van de partnerregio’s van de Provincie, kunnen daarvoor een subsidie aanvragen. Voor projecten die in 2019 plaatsvinden moet de aanvraag vóór 30 september 2018 binnen zijn.

Vietnam Landbouw Ondernemerschap
Terug naar dossier
Imprimer
In dezelfde categorie - Artikel 15 /39 Een groenere economie creëert 24 miljoen nieuwe banen