Voor de waardigheid van de landbouwer

SOS Faim
14 februari 2019
In 5 video’s introduceert Deogratias Niyonkuru, boerenzoon en de man verantwoordelijk voor verschillende ontwikkelingsprogramma's in vele Afrikaanse landen, de inhoud van zijn boek “Voor de waardigheid van de landbouwer”.

Welk ontwikkelingsmodel voor Afrika? Welke financiering voor de landbouw? Het in vraag stellen van de manier waarop internationale instellingen het Zuiden willen doen ontwikkelen, de toekomstige uitdagingen van boerenorganisaties, het creëren van universele sociale bescherming,..... Allemaal thema's waarop een Afrikaanse ontwikkelingsexpert, Deogratias Niyonkuru, een licht werpt op basis van zijn vele ervaring en inzet.

 

Bekijk de video's (enkel in het Frans met Franse ondertiteling):

 

Landbouw: Afrika moet zijn eigen weg vinden

De instellingen van Bretton Woods zeggen dat men om zich te ontwikkelen gewoon geld en technologie moet aanbrengen. Maar de ontwikkeling van Afrika zal niet lukken via een imitatie van het westerse ontwikkelingsmodel!

 

Tegen de aanpak van ontwikkelingsorganisaties

Alle ontwikkelingsagentschappen denken dat armoede het gevolg is van een gebrek aan geld en technologie en dat het dan ook volstaat om simpelweg deze middelen te leveren. Neen! Armoede is eerst en vooral de vernietiging van het ik, wat leidt tot een verlies van zelfvertrouwen.

Financiering van de landbouw via overheidsoptreden

Microkrediet kan op zichzelf de landbouwontwikkeling in Afrika niet financieren. Als ‘autokrediet’ initiatieven kan steunen, moet de staat, zoals in de landen van de OESO (de organisatie van rijke landen), een aanzienlijke financiële bijdrage leveren aan de landbouw.

Voor sterke boerenorganisaties

De Afrikaanse boerenorganisaties hebben sterk bijgedragen aan de erkenning van de centrale rol van landbouw in de ontwikkeling van Afrika. Vandaag de dag worden zij geconfronteerd met nieuwe uitdagingen om de meest kwetsbare mensen in hun beweging te integreren.

Voor een universele sociale bescherming

De Afrikaanse staten moeten erkennen dat de organisatie van een sociale zekerheid geen uitgave is, maar een investering voor de toekomst.

Landbouw Afrika
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 8 /16 Hoe kunnen we het Zuiden voeden?