Waarom het Wereldaardappelcongres zo belangrijk is voor België

Aurélie Van Wonterghem
03 juli 2018
Als frietjesland bij uitstek is België een grote speler op de wereldwijde aardappelmarkt. Om deze positie te verzekeren, was een prominente rol op het Wereldaardappelcongres in Cuzco (Peru) noodzakelijk. De Belgische voorzitter van het congres, Romain Cools, lichtte dit voor Glo.be toe.

België netwerkt

Het driejaarlijkse Wereldaardappelcongres is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor mensen wereldwijd, werkzaam in de aardappelsector. Onderzoekers, telers en zakenlui kwamen in mei 2018 in Cuzco (Peru) bijeen om de toekomst van de aardappel als garantie voor voedselzekerheid te bespreken. Een Belgische delegatie, met aan het hoofd Romain Cools, heeft er de Belgische ‘patatjesindustrie’ vertegenwoordigd. Als algemeen secretaris van Belgapom - de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking – is Cools momenteel ook de voorzitter van het Wereldaardappelcongres (WPC). Deze Canadese ngo tracht een toonaangevende netwerkorganisatie te zijn voor de globale waardeketen van de aardappel.

Het Wereldaardappelcongres in Cuzco focuste op drie thema’s: biodiversiteit, voedselzekerheid en business. Het laatste thema benadrukte de netwerkmogelijkheden voor de bedrijven in de toelevering, handel en verwerking van aardappelen. Zo kregen de bestuurders van Belgische aardappelverwerkende fabrieken zoals Pomuni Frozen en Agristo dankzij hun deelname aan het congres de kans om in contact te treden met collega’s en toeleveranciers. ‘Intussen werden ook contacten gelegd tussen het Internationaal Aardappelcentrum (CIP) en het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), om na te gaan of ze een gezamenlijk project kunnen opstarten rond remote sensing in Afrika, en dit in het kader van het Food Security Thematic Exploitation Platform (FS-TEP),’ zegt Romain Cools.

Als algemeen secretaris van Belgapom - de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking – is Cools momenteel ook de voorzitter van het Wereldaardappelcongres (WPC).

Romain Cools spreekt het congres toe
© CIP

De tiende editie in Peru, de geboorteplaats van de aardappel, viel samen met de 25ste verjaardag van het WPC. Dat maakte het tot een bijzonder evenement waarin de Belgische delegatie de aandacht trok. Samen met ‘Belgica Contigo’ – een campagne van de Belgische ambassade in Lima, zie verder – zette ons land op het congres een stand op met Belgapom, het Vlaams agromarketingcentrum VLAM, de ngo Trias en VITO als deelnemers. VITO stelde zijn nieuwe applicatie ‘WatchItgrow’ voor. Die laat aardappelkwekers toe om, aan de hand van satellietbeelden en weergegevens, het groeiproces van hun aardappelen op te volgen. Indien nodig kunnen ze zo de teelt bijsturen en aardappelen van de hoogste kwaliteit bekomen. Voor de infosessie over ‘Watch It grow’ heeft VITO op het congres een award gekregen voor de beste presentatie, wat de aandacht voor ons land opnieuw ten goede kwam.

 

België neemt zijn sociale verantwoordelijkheid

Romain Cools ziet nog een belangrijk voordeel: ‘Naast netwerken biedt het Wereldaardappelcongres de mogelijkheid aan België om zijn sociale verantwoordelijkheid in de kijker te zetten. Onze sector biedt veel meer dan enkel een eenrichtingsexport.’

Ook de Belgische ambassade in Lima droeg op het congres zijn steentje bij aan de promotie van ons land met de campagne ‘Belgica contigo’. De campagne promoot de samenwerking tussen België en de Zuid-Amerikaanse landen Peru, Bolivia en Ecuador op vlak van zorgverzekering en natuurlijke hulpbronnen. De Belgische ambassadeur in Peru gaf verschillende interviews op de Peruaanse radio en televisie over ‘Belgica Contigo’ en de Belgische aardappelsector. Zowel in Lima als Cusco heeft de ambassade voorts recepties op hoog niveau georganiseerd, in aanwezigheid van onder meer Mercedes Araoz, de vice-presidente van Peru.

Ten slotte kon ook de Belgische ngo Trias zijn activiteiten in de aardappelsector voor het voetlicht brengen. Trias werkt nauw samen met Coopagros, een vereniging van boeren in de Peruaanse Andes. De ngo organiseert opleidingen en teeltbegeleiding voor de boeren in het Andesgebergte, daarnaast verlenen ze microkredieten. Op die manier verhoogt Trias de rendabiliteit van hun aardappelteelt waardoor de boeren beter in staat zijn in hun basisbehoeften te voorzien.

Naast netwerken biedt het Wereldaardappelcongres de mogelijkheid aan België om zijn sociale verantwoordelijkheid in de kijker te zetten. Onze sector biedt veel meer dan enkel een eenrichtingsexport.

Romain Cools

Trias bracht in België een coalitie op de been: Coalición Chuño. Deze coalitie bestaat uit Belgapom, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), Rotary Torhout-Houtland, de provincie West-Vlaanderen en studenten van de middelbare scholen VTI en VLTI. Ze gebruikt de kennis en knowhow van de Vlaamse aardappelsector om Coopagros te ondersteunen in de productie, verwerking en verkoop van de al eeuwenoud gekende gevriesdroogde aardappel of chuño. Door de klimaatverandering komt nachtelijke vrieskou in de Andes echter minder vaak voor. De boeren hadden dus nood aan een vrieskamer om gevriesdroogde aardappelen te produceren. Daarom heeft de coalitie samen met Coopagros en de lokale overheid de eerste artisanale chuñofabriek ter wereld uitgebouwd. Romain Cools heeft, samen met Trias en de Belgische delegatie, het project bezocht voorafgaand aan het Wereldaardappelcongres. Daarnaast zette Herman Van Rompuy dit uniek project in de schijnwerpers met zijn videoboodschap tijdens het congres over zijn engagement als pleitbezorger bij de organisatie.

Op het Wereldaardappelcongres zocht België, samen met ruim 800 specialisten ter zake, naar een manier om de voedselzekerheid wereldwijd te garanderen. Ons land ziet vooral de aardappelbiodiversiteit als een deel van de oplossing. Het belang van het congres werd volgens Romain Cools nog maar eens duidelijk. ‘De aardappelsector is een sector die openstaat voor internationale samenwerking, dat maakt het zo belangrijk dat België daar actief in participeert’, besluit hij.

Aardappel Peru
Terug Economie
Imprimer
Over hetzelfde thema - Artikel 2 /6 40 jaar partnerschap tussen België en het CIP