Wandelen zonder te vervuilen

Benoit Dupont
17 december 2019
ADEPS wil de ecologische voetafdruk van haar sporters op verplaatsing drastisch verminderen door onder meer te investeren in de Grote Groene Muur in de Sahara en de Sahel. ADEPS heeft besloten « een groen beleid te voeren ».

 

Elke zon- en feestdag opent ADEPS – de Administration générale du Sport de la Fédération Wallonie-Bruxelles, tegenhanger van Sport Vlaanderen in het noordelijke landsgedeelte – een twintigtal « points verts » in Wallonië en Brussel. Met uitgestippelde wandelingen van 5, 10, 15 en 20 km komen zowel de amateur als de geoefende wandelaar aan hun trekken. Deze events kennen heel wat bijval en verwelkomen jaarlijks honderdduizenden deelnemers (zo’n 700.000 in 2018) die op zondag hun favoriete sport beoefenen in de buitenlucht.

 

Groenere wandeltochten

ADEPS heeft onderzocht met welk vervoermiddel de trouwe wandelaars naar de events komen. 98% van hen blijkt voor de auto te kiezen. Het openbaar vervoer is namelijk niet afgestemd op dit soort verplaatsingen: op zondag worden de frequenties verminderd en in kleine dorpen is het aanbod over het algemeen ontoereikend.

Twee Afrikanen planten jonge bomen in de Sahel
© ADEPS

ADEPS wil evenwel de ecologische voetafdruk van haar sporters op verplaatsing drastisch verminderen. Verschillende mogelijkheden worden verkend. Zo biedt de website van de points verts van ADEPS de deelnemers een carpoolingplatform aan. Samen met de TEC (de Waalse tegenhanger van De Lijn) en de NMBS (Belgische spoorwegen) wordt nagedacht over een aangepast aanbod. Een mogelijkheid is dat de events georganiseerd worden in de buurt van een station of een bushalte. Tot slot zou een partnerschap kunnen worden opgericht om het gebruik van elektrische fietsen aan te moedigen om naar de sportactiviteiten te gaan.

 

Compensatie van CO2 door het planten van bomen in Burkina Faso

Ondanks al deze initiatieven beseft ADEPS dat het nulniveau van de CO2-uitstoot tijdens haar activiteiten niet onmiddellijk zal worden bereikt. Daarom ging zij een partnerschap aan met APEFE (Association pour la Promotion de l'Éducation et de la Formation à l'Étranger). ADEPS investeerde via APEFE 27 900 euro om lokale technici op te leiden die verantwoordelijk zijn voor de productie en aanplant van meer dan 122.000 soorten lokale bosplanten, afkomstig uit 25 kwekerijen in Burkina Faso. Deze investering maakte het mogelijk om in 15 jaar tijd 7920 ton CO2 te compenseren. Het project maakt deel uit van het grotere Afrikaanse initiatief van de "Grote Groene Muur".

De Grote Groene Muur

 

De Grote Groene Muur is een omvangrijk programma om de woestijnvorming in de Sahel en de Sahara te bestrijden. Het werd in 2007 door de Afrikaanse Unie gelanceerd. Doel: 100 miljoen hectare aangetaste grond tegen 2030 herstellen door bomen en andere aangepaste plantensoorten aan te planten. De woestijn rukt op, het is van het grootste belang de uitbreiding ervan te beperken!

De Muur strekt zich uit over 8.000 kilometer (de volledige breedte van het Afrikaanse continent) en omvat 20 landen. 232 miljoen mensen leven in deze aride of semi-aride regio, een van de armste ter wereld. Naast de milieudoelstellingen wil dit ambitieuze project ook het leven van deze inheemse volkeren verbeteren door hen in staat te stellen in hun onderhoud te voorzien dankzij een productieve omgeving. Het programma kent talrijke partners: overheden, internationale organisaties, het maatschappelijk middenveld, onderzoeksinstellingen, enz.

Woestijnvorming Sahel Sport Bossen
Terug naar dossier
Imprimer
In dezelfde categorie - Artikel 2 /14 10 tips om de biodiversiteit te sparen