Snel lezen

1

24,3 miljoen euro humanitaire hulp aan Syrië en de regio

Marloes Humbeeck
15 maart 2019
België zal voor 2019 een bedrag van 24,3 miljoen euro vrijmaken voor humanitaire hulp aan Syrië en aan de landen in de regio: Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Die beslissing werd gemaakt in het kader van de derde internationale conferentie van Brussel over Syrië.

 

Na acht jaar van conflict is de huidige situatie in Syrië ronduit alarmerend. Naar schatting blijven 12 miljoen mensen in Syrië zelf afhankelijk van humanitaire hulp. Bijna de helft van hen zijn kinderen. Daarbovenop zijn 6.2. miljoen mensen op de vlucht binnen het land. Hun aantal blijft stijgen.

Die miljoenen gevluchte Syriërs zullen enkel bereid zijn terug te keren als hun veiligheid en waardigheid gegarandeerd kunnen worden. Om dat te bereiken is er nood aan een onderhandelde politieke oplossing tussen de Syriërs.

Als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad wil België er alles aan doen een consensus tussen de betrokken partijen te bereiken via bemiddeling door de Verenigde Naties. Ons land is er immers van overtuigd dat een duurzame oplossing alleen kan bereikt worden door verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Bovendien zal ons land inspanningen blijven leveren om de daders van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten te identificeren en te vervolgen. Op die manier blijft België samen met de internationale gemeenschap werken aan het beëindigen van de tragedie in Syrië

Lees hier het oorspronkelijk persbericht.

Syrië Humanitaire hulp
Volgend artikel Schoolmaaltijden: voedsel voor de toekomst