Snel lezen

1

500.000 euro voor LGBTI-organisaties in het Zuiden

SPF AE/FOD BZ
09 november 2018
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking ondersteunt organisaties die opkomen voor LGBTI-rechten in het Zuiden.
 

Dat maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekend naar aanleiding van de ILGA Europe-conferentie die in oktober 2018 in Brussel plaatsvond (ILGA = International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). De ILGA Europe-conferentie is de grootste bijeenkomst van LGBTI-activisten in Europa.

In totaal voorziet minister De Croo 500.000 euro aan steun aan LGBTI-organisaties die in ontwikkelingslanden inzetten op het verbeteren van de rechten van holebi’s en transgenders.

 

Steun voor bevorderen holebi-rechten

De steun zal gaan naar organisaties die inzetten op het beschermen en bevorderen van de mensenrechten van de plaatselijke LGBTI-gemeenschap. Ook werk rond het aanpakken van de onderliggende factoren die geweld tegen holebi’s en transgenders uitlokken en leiden tot onderdrukking, komt in aanmerking voor steun.

Alexander De Croo: ‘Het is onze plicht om gelijke rechten te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Nog in teveel landen leven mensen in angst enkel en alleen om wie ze zijn en van wie ze houden. België wil organisaties en activisten ondersteunen die, vaak op gevaar van eigen leven, vechten voor iets dat groter is dan henzelf.’

 

Het is onze plicht om gelijke rechten te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Nog in teveel landen leven mensen in angst enkel en alleen om wie ze zijn en van wie ze houden.

Alexander De Croo

Toenemend geweld in Europa

Tijdens zijn openingstoespraak op de ILGA Europe-conferentie waarschuwde minister De Croo ook voor het toenemend geweld in Europa tegenover homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders. ‘Ook in Europa is er nog steeds een kloof tussen de fundamentele rechten zoals vastgelegd in het Handvest van de Europese Unie en de realiteit waarmee de LGBTI+ gemeenschap mee wordt geconfronteerd. LGBTI+ personen zijn nog te vaak het slachtoffer van discriminatie, haattaal en fysiek geweld. België is altijd één van de leidende landen geweest op het vlak van holebi-rechten. We zullen die rol blijven opnemen, ook internationaal.’

Mensenrechten